Wedstrijdverslag VV Helpman (zaterdag 1)-VV Gorecht (zaterdag 1)

Scoreverloop:                                    Opstelling:
1-0 (Tim van Dorp)                            Rik Dagelet (keeper)
1-1                                                      Hessel Wijnja Gerwin Hooghoudt, Rick Heim, Casper Baas (verd)
2-1 (Michiel Rusch)                          Jorin Keekstra, Willem Gootjes, Tim van Dorp (middenveld)
3-1 (Elmer Laagland)                       Camiel Buusma, Elmer Laagland, Daan Soeters
3-2
4-2 (Michiel Rusch)                        Invallers: Michiel Rusch (Buursma), Amar de Priester (Soeters)
4-3
5-3 (Jorin Keekstra)
5-4 (penalty)

VV Helpman heeft gezorgd voor een verassing in de beker, waarin Gorecht werd verslagen. De wedstrijd begon van beide kanten erg energiek, duidelijk was dat beide ploegen er veel zin in hadden.

Helpman liet zich op het begin vooral verassen door de lange ballen, de zogenaamde crosspasses, van Gorecht. Ze overleefden deze momenten en konden zich in het vervolg instellen op deze speelwijze. Gorecht leek zich hier niks van aantrekken, aangezien vooral aanvoerder Hekman bleef strooien met lange ballen, die nu wel opgevangen werden door de Blauwwitten. De middenvelders van Gorecht zullen zich overbodig en wat stijfjes in de nek gevoeld hebben op deze dinsdagavond. Niet alleen door de kou, maar vooral door de vele hoge ballen die zij over zich heen zagen vliegen.

Helpman creëerde ook kansen; Daan Soeters werd vaak gevaarlijk met zijn dribbel vanaf links en via combinaties vanuit het middenveld waren er ook kansen voor Camiel Buursma en Elmer Laagland. Die laatste verzorgde na ongeveer een half uur de assist voor Tim van Dorp, die de bal alleen nog maar hoefde binnen te lopen. Misschien ietwat overrompeld door de eigen voorsprong gaf Helpman al snel de 1-1 weg; twee stomme foutjes luidde een geweldig afstandsschot van de nummer 10 van Gorecht in. Op slag van rust zette Rick Heim met een prachtige pass Daan Soeters vrij voor de goal, maar die schoot helaas tegen de snel uitkomende keeper aan.

Toch ging Helpman met een goed gevoel de kleedkamer in. Een overwicht in kansen, de prachtige overstap-actie van Willem Gootjes en het stroeve aanvalsspel van Gorecht gaven veel reden tot hoop op een mooie afloop. Dit gevoel werd alleen maar versterkt toen invaller Michiel Rusch (Camiel Buursma moest na ongeveer een half uur al het veld verlaten) de 2-1 maakte. Het antwoord van Gorecht bleef vooral bij de crosspasses van Hekman, die weigerde om ook maar één lage bal te spelen. Wel moet gezegd worden dat de standaardsituaties van Gorecht veel gevaar opleverden, net als in de eerste helft.

Toch was het weer Helpman die zorgde voor het volgende doelpunt. Uit een steekpass van Michiel Rusch maakte Elmer Laagland de 3-1. Helpman liet Gorecht echter terug komen in de wedstrijd, die een periode met veel druk om de zestien van Helpman afmaakte met een voorzet en een kopgoal: 3-2. Gorecht leek fitter en wilde natuurlijk jacht maken op de 3-3, maar een korte corner van Helpman gooide roet in het eten. De rollen van Laagland en Rusch waren nu omgedraaid: Laagland was aangever en legde de bal klaar op de hoek van de zestienmeter, Rusch schoot de bal met een krul over de keeper van Gorecht heen, die iets te ver voor zijn goal leek te staan.

Dit doelpunt gaf Helpman wat ademruimte, maar niet voor lang. Weer lieten ze Gorecht terugkomen, ditmaal door een fantastische voorzet van de rechtsbuiten en een goede kopbal in de linkerhoek. Helpman leek fysiek kapot, maar door de mentale weerbaarheid van het team en de mooie actie van Jorin Keekstra kwam het op 5-3. De middenvelder ronde na een fraaie individuele dribbel rustig af, door de benen van de keeper.

Een sportieve en leuke wedstrijd werd helaas in mineur afgerond, aangezien er veel ophef ontstond bij de goal van Keekstra. De grensrechter (van Gorecht) vlagde bij de 5-3 voor buitenspel, maar dit werd genegeerd door de scheidsrechter, die de rest van de wedstrijd op cynisch applaus kon rekenen bij een beslissing in het vóórdeel van Gorecht.

Gelukkig duurde dit restant van de wedstrijd niet meer lang. De 5-4 van Gorecht viel in de laatste minuut maar mocht niet meer baten: Helpman zaterdag 1 is door naar de volgende ronde!

 

Verslag: Michiel Rusch