VV Helpman (zaterdag 1) vervolgt bekeravontuur na overwinning op LAC Frisia

Uitslag: 3-2
Doelpuntenmakers Helpman: Daan Soeters, Elmer Laagland en Camiel Buursma

De Friezen wisten de weg op het complex van de Helpernezen wel te vinden. Eerder dit seizoen waren ze al op bezoek geweest, om het voor de competititie tegen de zondag-afdeling van Helpman op te nemen. Aan het gedrag bij binnenkomst van de kantine was al te zien, dat de bezoekers voor vanavond een soortgelijke uitslag in het hoofd hadden (0-4 winst). Gedurende de wedstrijd veranderde die nonchalance en hooghartigheid echter in een noodgedwongen strijd, die uiteindelijk gewonnen werd door de Blauw-Witten.

De bal was in de eerste helft vooral in het bezit van LAC Frisia, maar de kansen waren voor de thuisploeg. LAC Frisia wilde graag met hoge backs opbouwen, waardoor er in de counter veel mogelijkheden lagen voor Helpman. Dit resulteerde in kansen voor onder andere Jorin Keekstra, Michiel Rusch en Daan Soeters. Die laatste wist ook daadwerkelijk het net te vinden:1-0. Na een mooie actie schoot de linksbuiten in de korte hoek raak. Dit alles tot woede van onder andere aanvoerder Douwe Wim Terpstra: de centrale verdediger vormde een kopsterk blok met de vuurtoren naast hem, maar zijn grootste kwaliteit was toch echt ‘’de conversatie’’. Als Douwe en Jorin Keekstra op het veld staan, zal er niet snel een ongemakkelijke stilte vallen.

Ook Willem Gootjes zat lekker in zijn vel. Afgelopen weekend moest hij op de handrem spelen, omdat een gele kaart zou betekenen dat hij niet aan dit mooie bekeraffiche mee mocht doen. Nu was die handrem er duidelijk weer vanaf gehaald. Naast de kapbeweging liet hij zien dat ook de schijnstoot onderdeel van zijn repertoire is; na een hinderlijke overtreding van Edwin Schaafsma was hij even van plan om een stoot uit de delen, maar hij bedacht zich nog net op tijd. Ook moet gezegd worden dat hij heel wat ballen wist te veroveren deze wedstrijd.

Het laatste kwartier van de eerste helft was vooral een kwestie van tegenhouden. Veel vrije trappen en corners werden geïncasseerd, maar geen van deze standaardsituaties vloog erin. Keeper Rik Dagelet wist zijn doel schoon te houden, mede door Gerwin Hooghoudt, die met zijn lengte en strijd veel ballen wist weg te koppen. Helpman had voor de ruststand van 1-0 wel enkele corrigerende tikjes nodig: Rick Heim en Hessel Wijnja werden op de bon geslingerd.

De tweede helft was het balbezit weer vooral voor de Friezen. De lange bal werd veelal gehanteerd, maar bood weinig uitkomst. Spits Camiel, die de longen uit zijn lijf liep deze wedstrijd, wist de bal plotseling te veroveren van de laatste man en liep samen met Elmer Laagland op de goal af. Hij legde de bal goed af en deze werd simpel binnen gewerkt: 2-0. Daarna ging de wedstrijd weer op de zelfde voet verder. LAC Frisia speelde vooral op de helft van Helpman, maar wist weinig kansen te creëren. Plots was daar toch de 2-1: na een vrije trap was het druk in de 16 meter en zag keeper Rik Dagelet een verdekt schot te laat aankomen. Helpman raakte hierdoor lichtelijk in paniek, want een paar minuten later gaf het een penalty weg. Deze werd rustig binnen geschoten door de aanvoerder van LAC Frisia, waardoor een 2-0 voorsprong binnen 5 minuten werd weggegeven.

Toch bleek Helpman mentaal sterk, want al heel snel stond er weer een voorsprong op het scorebord. Een gevaarlijke, gerichte lange bal van Daniël Mennis werd weggekopt door de keeper, die buiten zijn 16-meter moest optreden. Camiel Buursma zag zijn kans schoon en mikte de bal, met zijn línkerbeen, met een mooie boogbal over de keeper heen.

Helpman was moegestreden en de rest van de wedstrijd werd er weer vooral tegengehouden. Prater en aanvoerder Douwe ging mee naar voren als vierde aanvaller, waardoor Helpman nog wel dotten van kansen kreeg in de counter. Invaller en nieuweling Rémon Schutte veroverde een bal, waarna Michiel Rusch vanaf de middellijn alleen op de keeper kon aflopen. Hij schoot echter faliekant over. Gelukkig werd dit gebrek aan daadkracht niet afgestraft, en werd de wedstrijd met strijd uitgespeeld door Helpman. In de volgende ronde (achtste finale) wacht de winnaar van de wedstrijd tussen Oranje Nassau en LTC

Michiel Rusch