VV Helpman kent goede generale voor Velocitas en boekt ruime overwinning tegen OKVC

VV Helpman-OKVC
Uitslag: 5-1
Doelpuntenmakers: Michiel Rusch, Camiel Buursma, Tijmen Roepel, Daan Adema en Hessel Wijnja

Helpman heeft goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. Thuis versloeg het een zwak OKVC met ruime cijfers. Toch hadden de Blauwwitten het wat moeilijk tijdens eerste half uur. Er werden wat kansen gecreëerd, maar de bal ging er maar niet in. Ook werden tegenaanvallen van OKVC nog redelijk gevaarlijk. Bovendien kreeg Rémon Schutte, die met veel energie en goed spel startte, een zware tackel te verduren. Hij moest het veld daardoor verlaten.

Na ongeveer een half uur viel dan eindelijk de 1-0. Een voorzet van Hessel Wijnja belandde bij Michiel Rusch, die de bal in de linkerhoek frommelde. Hierna volgde meerdere kansen. Jorin Keekstra schoot op de paal, Camiel Buursma schoot na een mooie actie voorlangs en Michiel Rusch schoot op de keeper na een combinatie met Camiel. Hierdoor bleef de stand voorlopig bij 1-0.

Met deze stand ging Helpman niet met een gerust hart rusten. Trainer Peter van der Slot benadrukte dat Helpman op elke positie een betere speler had en dat ze vooral de bal goed rond moesten laten gaan. Iedereen moest in balbezit komen, en de Blauwwitten moesten vooral niet overdreven op zoek naar bepaalde spelers.

Binnen een minuut na rust bleek dat Helpman zich voor niks zorgen had zitten maken. Na een mooie aanval en een goede pass van Mart Huls ronde Camiel Buursma rustig en beheerst af. Helpman kreeg hierdoor wat lucht en ging meer ontspannen voetballen. OKVC stelde hier weinig tegenover: waar de zwartwitten in de thuiswedstrijd een 2-2 uit het vuur sleepten (door een goal in de laatste minuut van de keeper), maakte de ploeg nu geen aanstalten om tot scoren te komen. De keeper leek zelfs tijd te rekken.

Toch kon het publiek nog van meerdere hoogtepunten genieten in de tweede helft. Zo maakte Daan Adema, na maanden van afwezigheid, zijn rentree. Dit deed hij met verve. Hij bekroonde zijn flitsende spel met een prachtige goal: vanaf de rechterflank dribbelde hij naar binnen en schoot hij de bal strak en zuiver in de korte hoek. Iets daarvoor had Tijmen Roepel de 3-0 al gemaakt. Hij kreeg de bal op mee en schoot met zijn linkerbeen raak. Men zou denken dat Tijmen linksbenig is, want de bal vloog prachtig in de bovenhoek.

De laatste goal voor Helpman was ook een gedenkwaardige. Het doelpunt zelf was niet van uitzonderlijke schoonheid, maar het feit dat Hessel Wijnja de doelpuntenmaker was zorgde voor genoeg euforie bij de ploeg. Hij had dit jaar nog niet gescoord en was vaak naarstig op zoek geweest naar zijn doelpuntje. Nu lukte het dan eindelijk, uit een rebound van zijn eigen schot.

Helaas moesten de Groningers ook nog een doelpunt incasseren. Een voorzet werd door keeper Rik Dagelet klungelig tegen Stan de Vries aangetikt, die daardoor een eigen goal op zijn naam moet bijschrijven. Overigens keepte Rik Dagelet voor de rest een goede en zekere wedstrijd en was Stan ook bijna foutloos op de rechterflank. Als hij maar uit de buurt bleef van de rechtsbuiten, aldus Peter van der Slot.

Dinsdag 14 mei: Kampioenswedstrijd!

Zoals de meeste lezers van dit verslag zullen weten, wordt dinsdag de wedstrijd tegen Velocitas afgemaakt. Hierbij moet een achterstand van 2-1 worden goedgemaakt, terwijl Helpman ook nog met tien man speelt. De twee doelpunten van Velocitas waren beiden terechte penalties, de rode kaart was meer dan discutabel. Desalniettemin heeft Helpman een hele helft om terug te komen.

19:30 start de wedstrijd in het Stadspark. Mocht Helpman winnen, dan zijn de Blauwwitten kampioen!! Komt dat zien!

Michiel Rusch