VV Helpman is Club van het Jaar: ‘We kregen veruit de meeste stemmen’

Het is feest bij voetbalvereniging Helpman: de club is verkozen tot Club van het Jaar in de gemeente Groningen! Hoewel het geen gemakkelijk jaar was voor clubs en verenigingen, bleef VV Helpman de jeugdteams stimuleren om te voetballen. Voorzitter Jan van der Lei vertelt er meer over.

VV Helpman is dé familievoetbalclub uit Groningen Zuid. De honderdjarige historie, de betrokken leden in alle leeftijdscategorieën en de saamhorigheid maken de club volgens Jan uniek. “Twee weken geleden hebben we het vijfhonderdste jeugdlid mogen verwelkomen. Een mooie mijlpaal!”

Menig club jaloers

“We hebben veel jeugd, twaalf senioren teams en drie dames elftallen”, vertelt Jan trots. “Lid zijn van de club is meer dan voetballen alleen. Het is niet even spelen en dan naar huis. We hebben bijvoorbeeld 150 vrijwilligers, een aantal waar menig club jaloers op is.”

Het afgelopen coronajaar moest VV Helpman zich vaak aanpassen. “Daarvoor moet ik vooral het jeugdbestuur een groot compliment maken”, zegt de voorzitter. “Vanuit hun enthousiasme en pure clubliefde zijn toernooitjes opgezet en spelmiddagen georganiseerd. Vaak gebeurde dat in samenwerking met onze buren van voetbalvereniging Be Quick 1887.”

Van onderhoudsclub tot pubquiz

“Door al die activiteiten heeft de jeugd bij ons minder van de situatie gemerkt. In uren activiteit was er weinig verschil. Het clubhuis was niet open, je kon niet douchen of water drinken, maar toch bleven de leden onder de 18 jaar braaf komen. Heel mooi om te zien.”

Voor de senioren werd er veel gedaan om de betrokkenheid te behouden. “Zelf zat ik in de onderhoudsclub. We gingen op het buitenterrein klussen, zo zag ik mijn team soms op veilige afstand. Samen met een lokale kroeg organiseerden we een online quiz met bierproeverij. Het resultaat is dat we nul opzeggingen hebben gehad en iedereen heeft zijn contributie betaald.”

Dan gaat het hard

“Voor onze deelname aan de verkiezing Club van het Jaar ontwikkelden we promotiemateriaal, dat deelden we op social media. Via WhatsApp ging dat heel hard. Iedereen stuurde het door naar vrienden en familie. Doordat we zo’n verbonden vereniging zijn, werkt dat supergoed. We zijn trots dat we de verkiezing Club van het Jaar gewonnen hebben”, zegt Jan. “We kregen veruit de meeste stemmen, ruim achthonderd.”

“De verkiezing Club van het Jaar is een mooi initiatief, omdat sporten op een positieve manier onder de aandacht wordt gebracht”, vertelt Jan. “Het is vooral de eer die telt. Binnen het bestuur hebben we natuurlijk wel geproost op de titel. Je hoopt toch dat het invloed heeft op mogelijke nieuwe leden. De winst voelt als het randje dat onze club nog meer laat glimmen. Een stukje erkenning voor al het werk dat gedaan is. Ik hoop dat we volgend jaar weer mogen meedoen!”

Nomineer jouw club voor verkiezing Club van het Jaar 2022

Er zijn ruim 50.000 verenigingen en stichtingen in Nederland. Samen vormen ze het grootste netwerk van ons land. Het zijn plekken waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. En waar talent wordt opgeleid. Samen bereiken we meer dan alleen en dat maakt verenigen zo belangrijk. Om het belang van verenigingen te vieren, heeft Rabobank samen met NOC*NSF, AD.nl, LKCA en Kunstbende de verkiezing Club van het Jaar opgezet.

Volgend jaar de titel Club van het Jaar winnen? Hou clubvanhetjaar.nl in de gaten voor meer informatie.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

VV Helpman is Club van het Jaar: ‘We kregen veruit de meeste stemmen’