Verslag VV Helman JO13-1 – VV Peize JO13-1 4 mei 2019

 

Oei! Calvin is erbij!

Af en toe heb je een speler die eruit springt, die meer dan het verschil maakt. Net ietsje langer, net ietsje sneller én ook nog gezegend met de nodige voetbalintelligentie. Zo’n speler die je alleen maar aan kunt als je niet vies bent van het mentale spelletje. Maar ja, onze jongens houden zich nog niet met het mentale stuk bezig. En dus kunnen ze in dit soort gevallen alleen terugvallen op een flinke dosis inzet en het spelen van ‘ons eigen spel’.

‘Ons eigen spel’ vraagt om onze vaste spelers en laat daarvan vandaag ongeveer een derde afwezig zijn. Kortom, de ideale omstandigheden voor een lekker potje voetbal. Zeker in het vertrouwen dat René de rol van scheids op zich neemt en we met hem, in de woorden van Alex, ‘niet kunnen verliezen’.

De eerste twee minuten zijn zeker voor onze boys met direct al een glimp van ‘tikki takka’ gevolgd door een schot van afstand door Sam. Helaas blijft het daar de eerste 20 minuten ook bij. De FC Calvin komt al heel snel op 1-0 door de meester zelf en de 2-0 door een adjudant.

Het moet gezegd dat ook de overige spelers van Peize lekker kunnen voetballen en samen zorgen ze voor veel druk en paniek bij de mannen van Helpman. Het door de wolf geverfde publiek van Helpman ziet zeker mogelijkheden deze tegenstander te bestrijden, vooral op het mentale vlak. Gelukkig gaan onze mannen daar niet in mee en werken ze hard maar fair.

In de eerste helft staat de wind pal op het doel van Lucas, die ondanks initiële afzegging toch zijn vertrouwde plek onder lat inneemt. Door de druk van Peize is het heel moeilijk de bal weg te krijgen uit de eigen 16 meter en na zo’n 20 minuten vliegt ook de 0-3 binnen. Het lijkt gedaan.

Gelukkig hebben we op dit soort momenten altijd het voordeel van een foutje van onze scheids. Uit een niet afgefloten buitenspelsituatie ontstaat een mooie kans die fraai wordt benut door gastspeler Luca. Natuurlijk is de ‘Grens’ niet blij en René kan ondanks sussende woorden niet voorkomen dat deze zijn vlag op de grond gooit.

In de rust wordt uitgebreid nagepraat over dit voorval. Conclusie: vergissen is menselijk, voetbal is maar een spelletje en volwassenen hebben een voorbeeldrol. Ondanks begrijpelijke teleurstelling hoort die vlag niet op de grond.

In de tweede helft is het eerste deel voor Helpman en al snel vliegt de 2-3 binnen na een mooi schot van Ivar. Ook Luca rondt een fraaie aanval af met een vlammend schot op de paal. ‘Het zal toch niet’, fluistert het publiek. Nee, het zal toch niet, want na enkele goeie aanvallen van Helpman vervolgt opnieuw de Calvin show. De een na de andere aanval begint bij hem en onze verdedigers krijgen amper grip op zijn bewegingen en balbehandeling. Het loopt uit naar 2-6 en, geholpen door de kou, smacht het publiek naar het einde.

Herman Lubbers

Fotograaf: Renzo Terpstra