Verslag van NK vv Helpman JO10-1 bij SV Langeberg (Brunssum)

Het was even slikken, nadat we vv Helpman JO10-1 zich in de herfstvakantie met een 3e plaats op het districtskampioenschap, had geplaatst voor het NK van het Voetbaltalententoernooi. Waarom? Omdat het NK voor JO10 in het Zuid-Limburgse Brunssum plaatsvond bij SV Langeberg. Aangezien voor de kinderen het NK als een hoogtepunt van het seizoen wordt gezien hebben we na ampel beraad ervoor gekozen in het pinksterweekeinde af te reizen naar Limburg. Sommigen een nachtje in een hotel en anderen een weekend op de camping.

Fris uitgeslapen en de nieuwe Helpmanshirts fris gewassen aan, kwamen we op een mooie zonnige zaterdagochtend aan bij het sportpark van SV Langeberg. De sfeervolle meezingers kwamen ons uit de speakers al tegemoet. Vol verwachting gingen alle spelers en Jesse op de teamfoto, voordat de warming-up en teambespreking werden gehouden. Vanwege de gezelligheid en het belang van het toernooi had Jesse Morris als duo-trainer meegenomen voor de coaching, support en tactiek tijdens het toernooi.

JO10-1 tegen SV Langeberg

De eerste poulewedstrijd was na de opening met een a capella Wilhelmus van alle spelers direct tegen de ploeg van de gastheer. Een lekkere wedstrijd om op te warmen, aangezien we voetballend sterker waren en fris en wakker uit de startblokken kwamen. Een gedegen 5-0 overwinning stond na 22 minuten op het scorebord. Er werd goed overgespeeld en Otis had een paar mooie voorzetten op maat, die Bram in doelpunten wist om te zetten.

JO10-1 tegen ATC

Aangezien onze poule door een late afmelding maar uit 3 ploegen bestond, was het zaak deze 2e wedstrijd te winnen, om de 1e plek in de poule, en daarmee een plaats in finalepoule I, zeker te stellen. Vorig jaar was de wedstrijd tegen ATC nog met 3-1 verloren op het NK in Harderwijk. Dus spannend zou het wel worden. Na een ongelukkige 0-1 ging het lopen. Helpman liep uit naar een 3-1 voorsprong met goed voetbal. Felle verdedigende acties van Gijs en Liv op het middenveld en goed uitgespeelde doelpunten van Arun en Mads. Helaas viel Arun in deze wedstrijd uit na een harde tackel op zijn enkels. De wedstrijd werd nog spannend na een onoplettendheid in de verdediging en een mooie goal van ATC. 3-3. Daarna zette Helpman nog extra aan en kwam met goed voetbal en fanatieke inzet (Hugo rende het hele veld over om een bal terug te veroveren, die hij verloor) de 6-3 eindstand op het scorebord. Eerste doel gehaald. De finalepoule 1.

JO10-1 tegen WSC

In 2 poules waren er 3 deelnemers. Om toch wat ritme te behouden en niet een al te lange pauze te hebben, besloten de trainers om een ‘vriendschappelijk’  potje te spelen tegen WSC. Het werd een wat gezapiger zomermiddag potje en na een 0-1 achterstand en 1-2 achterstand kwam na een voortreffelijke redding van Liv (keeper van dienst) de 3-2 nog op het scorebord door een goede laatste goal van Mads. Julian moest een fraaie solo langs de lijn nog bekopen met een heupworp, waarna hij het toernooi met een bult op zijn hoofd verder heeft vervolgd.

JO10-1 tegen Victoria

Om 14:30 uur gingen we verder in de finalepoule. Zou het NK gewonnen kunnen worden? Na een mooie verdedigende actie van Julian, gaf hij een pass op Liv, die direct een pass gaf aan Otis: 1-0 een hele mooie aanval. Vechtend en voetballend bleef Helpman tegen het fysiek spelende Victoria op de been tot de laatste seconde van de eerste helft. Na een fel duel voor het eigen doel kwam de bal voor de voeten van de ‘spits’  van Victoria en stond de 1-1 op het bord bij rust. In de 2e helft bleek niet iedereen na alle inspanning nog okselfris, zodat de 2e helft een zware helft was. We hadden nog een paar kleine kansjes, maar na de 1-2 was het verzet gebroken en verloren we de wedstrijd uiteindelijk met 1-5. Zowel fysiek als mentaal een hard gelag.

JO10-1 tegen Rotterdam United

In een duel met Rotterdam United moesten we strijden om alsnog 5e van het NK te kunnen worden. Otis en Hugo konden deze wedstrijd niet spelen, zodat we zonder wissels tegen Rotterdam aantraden. Ook dit zou weer een fysieke strijd worden. Na een oppepspeech van Jesse en met fanatiek coachen van Morris haalde Helpman het spel uit de tenen. Na een mooie redding van Julian (nu de keeper) haalde Liv bij 0-0 nog en bal van de lijn. Het spel golfde op en neer en Gijs opende gelet op het spelbeeld terecht de score voor Helpman 1-0. Vlak voor rust verkeek Julian zich op een uittrap van de keeper die pardoes in het doel ging. 1-1 ruststand.

Na rust hetzelfde spelbeeld. Helpman vocht onder aanvoering van Bram voor elke meter. Door een goede move en dito schot van Mads 2-1. Na een paar knappe reddingen vielen er toch nog 2 doelpunten aan de verkeerde kant en was het 2-3. Nog 2 minuten en de tijd drong. Overtreding op Gijs en een vrije trap. Bram keek eens goed naar zijn moeder, die wist dat het goed zat. Vlammende vrije trap en 3-3. Zouden er nog penalties komen voor de beslissing? Nee. Na een afgeslagen aanval zorgden Gijs en Liv dat de bal nog 1x naar voren ging. Via een been van een speler van Rotterdam ging de bal over de zijlijn. Mads nam snel de indribbel en gaf de bal panklaar bij de 2e paal aan Arun die zeer koel een uiterst belangrijk doelpunt maakte. 4-3!! Een mooie teamprestatie onder luide aanmoedigingen van de meegereisde ouders.

JO10-1 tegen Heerenveen

De laatste wedstrijd om de 5e plek ging tegen Heerenveen. Hugo kon meespelen, dus met 1 wissel begon de strijd. Heerenveen was voetballend de bovenliggende partij, maar ook in deze pot maakte Julian als keeper met hulp achterin van Liv, Gijs en Bram het Heerenveen moeilijk. Ondanks de lange en warme dag en alle energie die al verbruikt was, bleven Bram, Liv en Gijs achterin strijden, rennen en knokken tot het laatste fluitsignaal! Helaas bleek het surplus van Heereveen, ondanks mooie acties en goals van Mads en Arun te groot en na een 3-5 nederlaag was het toernooi ten einde.

Een mooie 6e plaats was het resultaat van een dag voetballen en strijden! Top gedaan en een flinke verbetering ten opzichte van de 15e plek van vorig jaar. Sportief waren we iets minder want na de sportiviteitsbeker van vorig jaar werden we in dat klassement 2e dit jaar. Met een mooie schaal kon de reis huiswaarts worden gemaakt.