Velocitas 1897 JO13-1 – VV Helpman JO13-1

De grote vraag op deze vroege zaterdagochtend was: gaan we sneeuwballen gooien of wordt er gewoon gevoetbald? De zuidelijke helft van het land kon zich opmaken voor het eerste, maar de dames en heren van Helpman JO13-1 mochten lekker aan de bak tegen medemiddenmoter Velocitas. Behalve Abel, want hoe graag hij ook wilde, hij was helaas te ziek om te voetballen. Lucas verving de nog steeds geblesseerde Dominique (beterschap!). Het nieuwe kunstgrasveld van ‘Velo’ langs de snelweg lag er goed bij, winterse buien leken ver weg en de kou werd snel verdreven door een goede warming-up.

 

Na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter (die nog een belangrijke rol zou spelen in de wedstrijd) laten onze spelers zien dat het menens is. Felle, maar eerlijke duels, de blik naar voren en oog voor vrijstaande teamgenoten; dit belooft veel. Al snel krijgt Helpman een vrije trap net buiten de zestien vanaf de zijkant. Mooie trap van Milan die tot corner wordt verwerkt. De afvallende bal wordt door Roos op de pantoffel genomen, maar helaas vliegt de bal net over. Een paar minuten later gaat Bram er op links vandoor en krijgt Helpman opnieuw een corner. Helpman domineert! Een paar speldenprikken van Velocitas worden vakkundig door Maud en Mathijs in de kiem gesmoord. Via samenspel op de rechterflank zorgen Fabio, Ivar en Otto voor nieuw gevaar.

 

Maar dan valt toch het doelpunt aan de verkeerde kant. De eerste echte aanval van Velocitas, een afstandsschot en de bal ligt er in: 1-0. De thuisploeg krijgt opeens vleugels en er ontstaat een strijd die gelijk op gaat. Helpman combineert een paar keer goed, Marniek komt via links goed door, zet de bal voor op Ivar en die schiet net naast. De kansen stapelen zich op en de 1-1 hangt in de lucht. Maar opnieuw slaat het noodlot toe: in een rommelige fase met wat overtredingen, kleine blessures en strijd op het middenveld kom de bal bij Mathijs. De scheidsrechter (die nog wat op zijn looplijnen moet oefenen) staat er te dicht op. Mathijs poort hem vakkundig, maar hij kan zelf net niet onder het poortje door waardoor Velocitas er met de bal vandoor gaat. Een van richting veranderd afstandsschot laat Lucas kansloos: 2-0.

 

Helpman is echter niet uit het veld geslagen en gaat er nog eens goed tegen aan. Een afstandsschot wordt door een tegenstander met buik, hoofd en hand tegengehouden in de zestien en belandt voor de voeten van Sam. Na een vertwijfelde blik richting scheidsrechter (is het een penal?) krult hij de bal net naast. Een volgende aanval loopt weer via rechts. Otto passeert een paar man en doet daarbij denken aan Robbie Rensenbrink (‘het slangenmens’), de bal komt bij Marniek en hij schiet mooi raak: 2-1! Helpman heeft de smaak te pakken. Even later doen onze spelers zichzelf een groot plezier door weer te scoren (assist van Milan en een goed schot van Bram met links). De thee smaakt een stuk beter bij 2-2!

 

Ouders en spelers warmen zich in de rust op en maken zich klaar voor de tweede helft. En daarin gaat Helpman door met aanvallen. Ook de neutrale toeschouwer kan niet anders concluderen dan dat Helpman de bovenliggende partij is. Nadat er eerst veel duels op het middenveld worden uitgevochten, verplaatst het spel zich meer en meer richting doel van Velocitas. Kans na kans doet zich voor: schoten van Sam, Ivar en Roos worden tegenhouden of belanden net naast. Fimme weet Wen met een mooie pass te bereiken, maar de tegenstander weet er net een voet tussen te krijgen. Een zeldzame doorbraak van Velocitas levert door goed verdedigend werk en een attente Lucas gelukkig geen echt grote kans op en Helpman kan weer aan een volgende aanval beginnen. De 2-3 hangt in de lucht, maar de tijd begint te dringen. Gaan we het nog redden? De scheidsrechter loopt nog twee keer (onbedoeld) in de weg, voorzetten schieten voorlangs, schoten worden geblokt en corners bereiken net niet het juiste hoofd. En dan fluit de scheidsrechter af. Het blijft 2-2 en voor de thuisploeg zal dit voelen als een gewonnen punt. En Helpman kan met trots terugkijken op deze wedstrijd: mooi teruggekomen van een achterstand, goede duels en doorgezet tot het laatste fluitsignaal!


Het schijnt dat Coen nog tot 15 minuten na het laatste fluitsignaal op de 2-3 heeft gewacht…

René Asschert

Foto’s Bram Rutgers