v.v. Helpmanvrouwen met 11 speelsters naar de volgende ronde!

GRONINGEN – Het door blessures geteisterde v.v. Helpmanvrouwen  hebben zich met 11 speelsters verzekerd van de volgende bekerronde. Vandaag werden de vrouwen van ONS Sneek met 1-4 aan de kant gezet. Volgende week hopen Marco Pesiwarissa en Ralph Elshot weer over een volledige selectie te kunnen beschikken. De Helpmandoelpunten kwamen op naam van Aline v.d. Berg (2), Estelle Zwiers en Justine Kuiper.

Met slechts 11 speelsters reisde de Helpmanvrouwen-selectie af richting het pittoreske Sneek. Aan Helpman zijde ontbraken Carmen de Mare, Zarah Schrijver, Laura Top, Renee Riekert (blessures), Adinda Pieneman (vakantie) en Veronica Pot (ziek).

Voor vandaag toverde trainer Pesiwarissa een tactisch strijdplan uit zijn hoge hoed. Met slechts één aanvaller begonnen de Helpmanvrouwen aan de wedstrijd. ONS Sneek had duidelijk moeite met de speelstijl van de Groningers, want constant stonden twee middenvelders vrij. De eerste beste kans viel al in de 7e minuut, toen Justine Kuiper de diepte in werd gestuurd. Zij zag haar inzet gepareerd door de ONS-goalie. Niet lang daarna kwam ONS Sneek geheel onverdiend op voorsprong, 1-0. Helpman liet zich niet van de wijs brengen en bleef op zoek naar de gelijkmaker: dominant, spelend in de ruimte probeerde Helpman de ene na de andere kans te verzilveren. Tot in de 22e minuut Aline v.d. Berg prima bediend werd aan de linkerkant. Zij passeerde een aantal ONS-speelsters en schoot de bal hoog in de korte bovenhoek, 1-1. Helpman leek hierna niet meer in de problemen te komen. Zij domineerde de wedstrijd, leunend op een ijzersterke verdedigingsduo Betty Biemans en Inge Moltmaker. Beide dames vormen al meer dan één seizoen het centrale verdedigingsduo en doen dat meer dan uitstekend! Op de flanken werden zij gesteund door Noor Dekker en Sieta Anema, twee backs die graag diepgang in hun spel brengen. Ook in de 27e minuut toen Sieta Anema aan de linkerkant doorbrak. Zij speelde spits Justine Kuiper in, die de bal liet lopen voor de opkomende Estelle Zwiers. Die bedacht zich geen moment en schoot de bal snoeihard binnen, 1-2. Na deze voorsprong werd het spel steeds grimmiger, met name aan ONS-zijde: Als je het voetballend niet aan kan, dan maar de duels niet schuwen. ONS Sneek probeerde Helpmanspeelster Soraya Niewzwaag niet aan de bal te laten komen, maar dat kwam er niet helemaal uit.

In de rust werden de Helpmanvrouwen er nogmaals op gewezen om zo snel mogelijk de 1-3 te maken, om zo de wedstrijd met 11 ‘man’ in alle rust uit te kunnen spelen. Blijkbaar was dit aan dovenmansoren gericht, want de 1-3 liet lang op zich wachten. Schoten van Soraya en Aline eindigde op de paal en voor het ONS doel had Helpman het vizier niet op scherp staan. Pas in de 71e minuut kwam het verlossende doelpunt. Soraya Niewzwaag slalomde door de ONS-defensie, waarna Justine Kuiper al haar frustratie in het schot legde, 1-3. De wedstrijd was gespeeld. ONS Sneek kwam op alle fronten tekort. Een hele enkele keer kon ONS via een counter op de speelhelft van Helpman komen, maar steeds stond daar Inge Moltmaker in de weg, die op haar beurt ontzettend veel loopvermogen verrichtte. Vlak voor tijd werd Aline in het 16-meter gebied gevloerd, maar Noor Dekker miste vanaf 11 meter. Kort daarna werd weer diezelfde Aline in het 16-metergebied gevloerd. Nu ging zij er zelf achter staan en schoot de bal prima achter de ONS-goalie. Eindstand 1-4.

Nu de bekerronde voorlopig erop zit, kunnen de Helpmandames zich gaan opmaken voor de eerste competitiewedstrijd in de 2e Klasse. Tegenstander van volgende week is EKC VR1. In de voorbereiding wisten de dames tegen diezelfde EKC met 10 speelsters de winst binnen te halen.

Opstelling:

Mayra Tjin A Koeng; Noor Dekker, Betty Biemans, Inge Moltmaker en Sieta Anema; Aline v.d. Berg Estelle Zwiers, Amy Moltmaker, Soraya Niewzwaag en Paula Bossinade; Justine Kuiper.​
Marco Pesiwarissa