v.v. Helpman VR1 vecht zich knap terug na 2-0 achterstand

ASSEN – In de 2e Klasse D ging de v.v. Helpman VR1 op bezoek bij het puntloze Asser Boys. Binnen 12 minuten keek Helpman tegen een 2-0 achterstand aan. Na rust herpakte de v.v. Helpman zich uitstekend en wist zij de wedstrijd naar zich toe te trekken. Uiteindelijk ging de promovendus met een 2-4 overwinning richting Groningen. Doelpuntenmakers aan Helpmanzijde: Veronica Pot, Adinda Pieneman, Aline v.d. Berg en Soraya Niewzwaag. In de wedstrijdselectie ontbraken Renee Riekert, Laura Top, Carmen de Mare en Zarah Schrijver.

Helpman begon te slap aan de wedstrijd, waardoor Asser Boys fel uit de startblokken kon komen. Dit resulteerde in een hele snelle doelpunt. Helpmandoelvrouw zag de inzet van de Asser aanvalster over haar heen in het doel verdwijnen. Helpman had grote moeite om in haar spel te komen: veel onnodig balverlies, weinig beweging zonder bal en het middenveld kwam niet in de duels. Asser Boys had in deze fase ook het betere van het spel. Een vlot lopende aanval eindigde dan ook terecht in een 2-0 voorsprong voor Asser Boys. De grootste kans aan Helpmanzijde was voor Helpman-aanvaller Veronica Pot, maar zij zag haar inzet gekeerd. De bekende gifbeker was nog niet helemaal leeg voor de Helpmanvrouwen, want zeven minuten voor de rust moest aanvoerster Estelle Zwiers vanwege een enkelblessure het strijdtoneel verlaten. Haar vervanger was Amy Moltmaker. Helpman kon de schade nog beperkt houden en na 45 minuten gingen beide teams aan de thee.

Lianne Gout en Paula Bossinade bleven na de rust achter in de kleedkamer. Voor hen kwamen Adinda Pieneman en Noor Dekker binnen de lijnen. Pesiwarissa stuurde zijn team met een hele andere tactiek en speelwijze de wei in. De agressieve start van de Groningers resulteerde direct in een riante kans, maar Soraya Niewzwaag verstapte zich in het 16-metergebied. Uiteindelijk kwam in de 55e minuut Helpman weer in de wedstrijd. Ook nu werd Soraya Niewzwaag weer de diepte ingestuurd. Eén op één met de Asser doelvrouw legde zij de bal breed op Veronica Pot, die op haar beurt voor de 2-1 mocht aantekenen. Helpman bleef hierna de druk op Asser Boys voeren, dat niet meer in haar spel kon komen. Keer op keer werden zij door Helpman onder druk gezet. Helpman hield de linies kort op elkaar en wist een aantal keren uit de counter gevaarlijk te worden. In de 62e minuut kwam Helpman verdiend op gelijke hoogte. Adinda Pieneman werd met een prachtige steekpass van Soraya Niewzwaag de diepte ingestuurd en wist op haar beurt de gelijkmaker maken, 2-2. Asser Boys was het in deze fase helemaal kwijt en wist daar niks tegenover te zetten. Helpman speelde veel feller en vele malen beter dan de thuisploeg. Achterin stond de Helpmandefensie als een huis. De spaarzame aanvallen die de Asser-vrouwen kregen, werden keer op keer onschadelijk gemaakt door de sterk opererende Helpmandefensie. In de 73e minuut zag Helpman haar ijzersterke spel beloond met een doelpunt. Aline v.d. Berg soleerde door de Asser defensie en zag haar inzet in de korte bovenhoek verdwijnen, 2-3. Het laatste kwartier verwachtte Helpman een slotoffensief van de Asser-vrouwen, maar deze bleef uit. Zij hadden niet meer de kracht en het vermogen om nog gevaarlijk te kunnen worden. Uiteindelijk gooide Soraya in blessuretijd de wedstrijd definitief in het slot. Een prachtige voorzet van Justine Kuiper werd door Soraya Niewzwaag in het doel gekopt, 2-4.

Met negen punten uit vier wedstrijden staan de Helpmandames op een gedeelde 1e plaats. Een plek die zij samen met Winsum en Nieuw Roden delen. Volgende week treden de Groningerdames als gastvrouwen op voor VIOD VR2 uit het Friese Driezum. Dan wordt er op De Esserberg afgetrapt voor de 1e bekerronde van de KNVB Beker. Deze wedstrijd begint om 14.30 uur.

Opstelling:

Mayra Tjin A Koeng; Lianne Gout (46e. Noor Dekker), Betty Biemans, Inge Moltmaker en Sieta Anema; Aline v.d. Berg, Estelle Zwiers (73e. Amy Moltmaker), Paula Bossinade (46e. Adinda Pieneman) en Soraya Niewzwaag; Justine Kuiper en Veronica Pot.

Marco Pesiwarissa