v.v. Helpman VR1 ten koste van 1e Klasser VIOD VR2 naar 2e bekerronde

GRONINGEN – De vrouwen van de v.v. Helpman hebben ten koste van 1e Klasser VIOD VR2 de volgende bekerronde bereikt. Na 90 minuten spelen stond de 2-2 op het scorebord, waarna penalty’s de beslissing moesten geven. Helpman-doelvrouw Mayra Tjin A Koeng stopte de laatste penalty. En daarmee bereikten de Helpmanvrouwen de volgende ronde.

 

Waar staan wij momenteel met de Helpmanvrouwen? En waar ligt onze plafond? Vragen die ik tijdens de wedstrijdbespreking heb gesteld. Want na vier competitieronden staan we, als promovendus, op een gedeelde 1e plaats en wisten we de bekerpoule te overleven. De dames blijven zich ontwikkelen en de selectie heeft talent zat.

Na een uitvoerige analyse van de tegenstander wisten we dat VIOD VR2  in een 1-4-3-3 zouden aantreden. Vorige week had VIOD het beduidend lastig toen Hollandscheveld hen vroegtijdig onder druk zette. En wij wilden graag dezelfde tactiek gaan gebruiken tegen VIOD. Daarin moet je bepaalde keuzes maken. Met welke type speelsters begin je aan de wedstrijd? Want onze damesselectie herbergt veel verschillende type speelsters, waarmee je als trainer alle kanten op kunt.

Dan de wedstrijdbespreking. We willen de volgende bekerronde bereiken, omdat dat weer extra wedstrijden zijn. En als we een 1e klasser treffen, zoals vandaag, dan kunnen we ons daarmee meten. Wat doen we tijdens Aanvallen, Verdedigen en bij de Omschakeling?

We willen VIOD direct onder druk zetten. Druk zetten doen we de laatste weken harstikke goed met de nr. 9 en de buitenspeler. Dat heeft in de omschakeling vaak geleid tot één tegen één situaties. Belangrijk is wel dat de middenvelder korter en agressiever ‘op de man’ staan. We besluiten om de eerste vijftien minuten VIOD te overrompelen met heel veel druk naar voren. Dat pakt zeer goed uit, in de omschakeling weet Soraya Niewzwaag de bal te veroveren en direct de diepte te zoeken bij Zarah, die zich op haar beurt prima vrij speelt. Zarah omzeilt de VIOD-goalie en schuift de bal in de 8e minuut in de verre hoek, 1-0.

We blijven VIOD onder druk zetten. Een enkele keer kunnen zij onder de druk uit komen, maar echt gevaarlijk wordt VIOD niet. Dan in de 33e minuut, als wij de organisatie niet op orde hebben bij een ingooi. Een voorzet vanaf rechts wordt door VIOD prima afgemaakt, zij komen op gelijke hoogte, 1-1. Maar we weten dat hier meer valt te halen. Keer op keer proberen we de opbouw van VIOD te verstoren, door hun zo vroeg mogelijk on der druk te zetten. Tien minuten later, in de 43 minuut, zetten we hartstikke goed druk en veroveren de bal. Zarah Schrijver heeft oog voor de opkomende Aline v.d. Berg, die op haar beurt de 2-1 in kan schieten.

In de rust heb ik nogmaals benadrukt dat wij weer in de wedstrijd moesten gaan komen: Dus proberen om in de duels te komen, agressief naar voren blijven spelen. Maar de eerste helft eiste haar tol. De manier van spelen kost zoveel kracht en energie, dat hou je geen 90 minuten vol. In plaats van naar voren te lopen, liepen we alleen maar achteruit. We kwamen steeds een stap te laat. Daarnaast ontstonden er grote gaten tussen de linies. We kregen weliswaar een grote mogelijkheid via Zarah Schrijver, maar miste de koelbloedigheid voor het doel. Bij een 3-1 voorsprong wordt het wel even makkelijker voetballen, maar nu hielden we VIOD in de wedstrijd. We kwamen maar niet in de wedstrijd, mede ook door het goede spel van VIOD. Diep in blessuretijd kwamen zij dan ook zeer verdiend op 2-2-. Na 100 minuten spelen moest de beslissing vallen uit penalty’s. Noor, Aline, Soraya, Zarah en Justine waren de aangewezen personen. Alle vijf wisten zij het net te laten bollen. Omdat Helpman begon, moest VIOD de laatste erin schieten. Mayra Tjin A Koeng pakte een matig ingeschoten bal in de goede hoek en daarmee was de volgende ronde een feit!

Dinsdag krijgen de dames vrijaf, want dan wordt gezamenlijk de wedstrijd van het Nederlandse Vrouwenteam bezocht in Stadion de Euroborg. Donderdag gaan we ons weer richten op de competitie. Want dan komt stadgenoot Groen Geel op bezoek.

Hierbij alle supporters weer bedankt voor hun support!​

Marco Pesiwarissa