‘Tactisch variabel’ v.v. Helpman 2 toont veerkracht tegen v.v. Roden 2

RODEN – Vandaag ging de v.v. Helpman 2 op bezoek bij concurrent v.v. Roden 2. Na 25 minuten spelen keek de v.v. Helpman tegen een 3-0 achterstand aan. Maar de ploeg toonde veerkracht en wist na 90 minuten spelen een 3-4 eindstand op het scorebord te brengen. Doelpunten aan Helpmanzijde Jos Dijkhuizen (2), Berend Rondhuis en Amar de Priester.

 

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag hanteerde een tactisch foefje (1-5-3-2) tegen Ajax en wist prompt drie punten uit de Arena mee te nemen. Hij roemde na afloop zijn spelers dat ze ‘tactisch variabel’ zijn. Dezelfde tactiek hanteerde de v.v. Helpman 2 vandaag tegen v.v. Roden 2, dat geen antwoord had op het spel van de v.v. Helpman 2. Want ook Helpman kan in verschillende spelsystemen spelen en bewees daarmee vandaag dat het alle kanten op kan.

Door een waslijst aan blessures (12) mochten Jurrien Lubberts, Wilco Veldhuis (beiden Helpman 4), Berend Rondhuis en Frank van der Ploeg (beiden JO19-1) vandaag hun opwachting maken. De opdracht van vandaag was om de twee centrale verdedigers vast te zetten en beide backs van Roden in balbezit te laten komen om die vervolgens rondom de middenlijn op te wachten. Maar na 1 minuut spelen leek Helpman deze tactiek alweer in de prullenbak te kunnen gooien, want door onoplettendheid in de Helpmandefensie kon Roden op 1-0 komen. Nog amper bekomen van deze dreun lag de 2-0 al achter doelman Wilco Veldhuis. Roden-aanvaller Simon Klein was iets scherper dan zijn directe tegenstander Pedro Agosti en werkte de bal het doel in, 2-0. En of de gifbeker nog niet helemaal leeg was, kon Roden de wedstrijd in de 27e minuut in het slot gooien, 3-0. Uit de spaarzame aanvallen was het Jos Dijkhuizen die de 3-1 maakte.

In de rust werd de ploeg van Pesiwarissa gemaand om de vrije man op het middenveld meer te gaan zoeken. Omdat Roden in een 4-4-2 systeem speelde en Helpman in een 5-3-2, kwam er steeds een middenvelder vrij te staan. Deze werd in de eerste helft te weinig gezocht. Daarnaast moesten de hoge backs van Helpman eerder druk zetten op de backs van Roden. Pedro Agosti werd vervangen door A-junior Frank v.d. Ploeg.

Direct na rust golfde het spel heen en weer, waarbij Eski Girma de aansluitingstreffer op zijn schoen had, maar hij zag zijn inzet naast het doel verdwijnen. Ook Roden kreeg enkele kansen, maar echt gevaarlijk was zij niet. Ondertussen waren A-junior Berend Rondhuis en Gijs Ringnalda in het veld gekomen voor de licht geblesseerde Chris ten Hoope en Daan Scheppink. Tot de 70e minuut bleef de 3-1 op het scorebord staan. De tijd begon nu voor Helpman te dringen. In de 73e minuut kreeg Helpman een corner. Cango Gün legde de bal prima neer bij de 2e paal, waar Berend Rondhuis de 3-2 kon inkoppen. Helpman was weer terug in de wedstrijd en ging op zoek naar de gelijkmaker. En dan 7 minuten later. Op het middenveld veroverde Amar de Priester de bal en schoot vanaf 45 meter de bal over Roden-doelman Kasper Tuit, 3-3. Helpman leek uiteindelijk een punt uit het vuur te slepen en leek daarmee ook tevreden te zijn. En dan in de 86e minuut. Na een prachtig genomen vrije bal ontstond er voor het Rodendoel een scrimmage, waarbij de bal uiteindelijk bij Jos Dijkhuizen terecht kwam, die met zijn rug naar het doel stond. Met een hakbal bracht hij vlak voor tijd zijn ploeg op voorsprong, 4-3! Na afloop was de vreugde aan Helpmanzijde groot!

Helpman speelde vandaag als team en Roden had geen enkel antwoord op het tactische spel van Helpman, dat in een 5-3-2 systeem aantrad. Helpman begon matig en niet scherp aan de wedstrijd, maar herpakte zich prima na de rust. A.s. dinsdag spelen de Blauw-Witten uit tegen ZNC uit Zuidbroek.​
Marco Pesiwarissa