STERK WVV JO19-1 HEEFT HET MOEILIJK MET GEHAVEND HELPMAN JO19-1

Op een ijzig koud Sportpark van WVV waar een straffe wind rooklucht (op een paar honderd meter afstand stond een palletfabriek in lichterlaaie) over het kunstgras blies, heeft een gehavend Helpman JO19-1, buiten de brandlucht ook geroken aan puntenwinst 17 maart jongstleden. Door langdurige blessures van een aantal basisspelers en een zieke doelman had Helpman A1 op vrijdagvond een selectie van 10 spelers voor de wedstrijd tegen WVV. Gastspelers van B1 waren niet beschikbaar en dankzij de medewerking van Helpman B2 werd de selectie van 10 op zaterdag aangevuld met de keeper van B2 (Gert-Jan Weegenaar) en de spelers Wieger Bus en Stefan Maring. Het op de vierde plaats staande WVV had op de Esserberg al laten zien een sterke ploeg te zijn die snel de bal rond kan spelen en over een sterk middenveld beschikt. Op de Esserberg kwam Helpman A1 in het najaar tegen de verhoudingen voor rust op 0-2 en moest het vlak voor tijd toch de meerdere erkennen in de tegenstander uit Winschoten. 2-3 was destijds de terechte eindstand.

Afgelopen zaterdag begon Helpman de wedstrijd sterk. Het grote verschil op de ranglijst was niet te zien en het eerste kwartier, twintig minuten waren voor Helpman. Een aanval over links leidde tot een voorzet bij de tweede paal die door WVV slecht werd uitverdedigd. Op de 16 meter werd de bal opgepikt door ‘de nummer 10’ van A1 (we spelen zonder rugnummers) die een schijnbeweging naar rechts maakt, kapt naar links en doeltreffend uithaalt, 0–1. Een terechte voorsprong.

Na een 25 minuten krijgt WVV langzaam wat meer controle over de wedstrijd en de strijd gaat gelijk op. Een diepe bal van WVV lijkt in het niets te verdwijnen maar blijft, door de straffe tegenwind, hangen en ploft tussen de laatste man en goalie van Helpman. Een derde speler, helaas die van WVV, is de situatie het snelste meester en tik met buiten kant links de bal net voor de voeten van de Helpmanverdediger en de handen van de Helpmangoalie in de verre hoek, 1-1. Tien minuten later maakt dezelfde spits de 2-1 door bij een voorzet van rechts mooi uit de rug te lopen van zijn tegenstander en de bal strak af te maken. Met 2-1 gaan de spelers aan de thee en het publiek aan de warme chocolademelk en koffie.

Na de rust herhaalt het spelbeeld van de eerste helft zich. Wieger Bus is de vervanger van de linksbuiten van Helpman die met een kuitblessure achterblijft in de kleedkamer. Helpman domineert en creëert kansen. Na een kwartier in de tweede helft maakt de spits van Helpman de 2-2 op identieke wijze als WVV de 2-1 maakte. Het geloof en vertrouwen bij de Helpmannen groeit. Halverwege de tweede helft, werkt Helpman een bal slecht en ongelukkig weg uit het strafschopgebied; bij het wegschieten komt de bal via de hak van een weglopende speler in het blauwwit bij eentje met een roodzwart tenue. Deze brengt een medespeler in stelling en brengt WVV weer op voorsprong, 3-2. De volgende tien minuten domineert WVV het spel. DE mannen van de Esserberg komen er niet meer uit en de gastdoelman van B2, Gert-Jan, toont zich een waardig vervanger van onze vaste doelman. Toch moet hij een diagonaal schot vanaf een meter of twintig laten gaan, geen houden aan en WVV lijkt en definitieve marge te hebben, 4-2.

WVV blijft de betere partij en wil meer. Een uitval over rechts van Helpman brengt Wieger Bus (B2) is stelling en met een boogbal over de keeper brengt hij de achterstand terug. Helpman blijft onder druk na deze treffer maar kansen levert het voor WVV niet meer op. De Helpmannen, met inmiddels ook Stefan Maring (B2) in de gelederen, krijgen nog twee kansen uit standaardsituaties. De eerste, een vrije trap op een meter of twintig, wordt razendknap en kundig door de WVV-goalie uit de goal getikt. De corner die daaruit volgt levert een tweede kans op; de corner wordt gespeeld op de inkomende ‘10’ die verwoestend uithaalt, de WVV-goalie kansloos laat maar op de doellijn een verdediger treft die de bal nog net kan blokken. Het blijft 4-3 voor de Winschoter elf. WVV had zaterdag de handen vol aan Helpman dat tevreden mag zijn met het vertoonde spel. De beloning in de vorm van punten blijft echter maar uit. Dat vreet aan het zelfvertrouwen alhoewel dat afgelopen zaterdag niet te zien was.

Rob Seuren

Leider Helpman JO19-1