Roos de Haas maakt haar debuut als scheidsrechter

Zaterdag 11 november jl. was het zover. Roos de Haas, speelster van JO13-1, was aangesteld als scheidsrechter/spelleider voor de wedstrijd Helpman JO9-4 – ONR JO9-4. De wedstrijd begon om 08.45 uur, Roos was om 08.15 uur aanwezig en werd door de JO9-4 leider Bert Hubers opgewacht. Vervolgens werd Roos geïnstrueerd over wat de regels zijn bij deze nieuwe spelvorm. Vooral de spelers zelf laten beslissen, weten ze het echt niet dan bepaal jij het.

Helpman heeft de regel dat ouders achter de hekken moeten plaatsnemen. Roos stelde beide leiders hiervan op de hoogte. De leider van ONR regelde dit zelf, maar de leider van Helpman liet dit over aan de scheidsrechter. Geen probleem voor Roos, ze liep naar de Helpman ouders toe en verzocht ze plaats te nemen achter de hekken. Onder deze ouders was ook haar eigen mentrix mevrouw Popma. Die was bij haar dochter aan het kijken. Na het ontvangst nemen van het applaus vanwege het feit dat Roos wilde fluiten konden we beginnen.

Om precies 08.45 uur floot Roos voor het begin van de wedstrijd. Met af en toe coachende woorden van ondergetekende floot Roos een prima 1e helft. Roos was zelf ook tevreden over haar optreden in de 1e helft. Met nog een aantal tips begon Roos aan de 2e helft en die begon weer keurig op tijd. De spelers van Helpman JO9-4 vonden het lastig om in te dribbelen, maar toen Roos ze erop aansprak gingen dat een stuk beter. Na iets meer dan 40 minuten floot Roos voor het einde van de wedstrijd. Ze kreeg wederom applaus van de teams en toeschouwers. Helpman had dik gewonnen, maar daar ging het helemaal niet om. Iedereen was trots op de scheidsrechter van dienst. Het penalty schieten na de wedstrijd, kon Roos helaas niet leiden. Ze moest namelijk zelf nog een wedstrijd spelen met haar eigen team.

 

Na afloop van de wedstrijd gaf mevrouw Popma aan, dat Roos het fluiten van wedstrijden mag gebruiken voor haar maatschappelijke stage. Daar was het Roos niet om te doen, het fluiten leek haar gewoon leuk. Maar het is toch mooi meegenomen.

 

Heb je na het lezen van dit bericht ook zoiets van: Ik zou graag een keer een wedstrijd willen fluiten en vinden je ouders en trainer/leider dit goed? Of zoek je nog wat anders voor je maatschappelijke stage. Stuur dan een mail naar wedstrijdzaken@vvhelpman.nl. Vermeld daarin je naam, leeftijd en in welk team je zit. Dan kunnen wij kijken wanneer we je kunnen inzetten bij een wedstrijd of bij iets anders.

 

Coen Hut
Hoofd wedstrijdzaken VV Helpman
Leider Helpman JO13-1

Fotograaf: René Kuipers