Off Day v.v. Helpman VR1 leidt tot verlies

BURGUM – In het Friese Burgum traden de Helpmanvrouwen aan tegen het laag geklasseerde SJO Bergum dat tot nu toe slechts drie punten bij elkaar wist te sprokkelen. Maar Helpman was niet opgewassen tegen het zeer defensieve spel van de Friezinnen. Zarah Schrijver bracht haar team nog wel op voorsprong, maar na 90 minuten stonden de Helpmanvrouwen met lege handen. Het werd uiteindelijk 2-1. Enige troost was dat concurrent Nieuw Roden ook geen punten wist te halen bij stadgenoot Lycurgus.

 

Trainer Pesiwarissa waarschuwde vooraf zijn ‘vrouwen’ dat voor Bergum het moment een keer zou gaan komen dat ze punten zouden gaan halen, omdat de ‘kleine’ uitslagen van de afgelopen weken er niet om liegen. Alleen tegen koploper Nieuw Roden werd met grote cijfers verloren. Het was Helpman dat direct vanaf het begin het initiatief nam. Bergum zakte massaal terug op de eigen helft. De spitsen stonden zelfs 10 meter vóór de middenlijn te verdedigen. Voor Helpman was het zeer lastig de Bergum-muur te doorbreken. Het tempo lag veel te laag en er was weinig beweging aan Helpmanzijde. Bergum hoopte dat Helpman de lange bal zou gaan hanteren om vervolgens uit de counter eruit te kunnen komen, maar de counters die zij kregen werden door de goed spelende Inge Moltmaker achterin onschadelijk gemaakt.

Na 15 minuten spelen werden de Helpmanvrouwen gesommeerd om in een ander systeem te spelen, vier spitsen. Dat pakte goed uit, want nn de 23e minuut was het dan wel raak. Een goed lopende aanval door het centrum werd prima afgemaakt door Zarah Schrijver, 0-1. Helpman bleef de aanval zoeken, maar stuitte keer op keer op een muur van Bergum-speelsters. In plaats van de bal achterin in hoog baltempo rond te spelen, lieten de Helpmanvrouwen zich verleiden tot het zoeken van de aanval. Uiteindelijk werd een counter vlak voor rust verwerkt tot corner. Uit deze corner kon Bergum geheel onterecht op gelijke hoogte komen.

Na rust hetzelfde spelbeeld. Helpman kwam via Zarah Schrijver weer op voorsprong, maar de thuis fluitende arbiter zag hier een overtreding in en keurde de (terechte) goal af. Dit tot grote ontsteltenis bij de Helpmanvrouwen. Een kwartier voor tijd kwam Bergum uit een ingooi, geheel tegen alle verhoudingen in, op een 2-1 voorsprong. Helpman kreeg nog één grote kans vanuit een corner. Aline van de Berg draaide de corner ineens richting het doel, maar zag haar inzet van de doellijn gehaald.

Helpman verloor in Bergum haar tweede competitiewedstrijd. Omdat ook concurrent Nieuw Roden tegen Lycurgus verloor, wordt de koppositie nu overgenomen door v.v. Winsum. Bij Helpman lijkt de selectie weer bijna compleet te raken en kan trainer Pesiwarissa weer beschikken over Soraya Niewzwaag die vandaag nodig werd gemist.​
Marco Pesiwarissa