Mischa Visser gaf voetbalcollege op de club

Vrijdag 16 juni bezocht bondscoach Mischa Visser Helpman. Mischa is de bondscoach van het Nederlands elftal onder de 18.

Voor een select gezelschap vertelde Mischa over het trainersvak en wijdde hij ondanks of juist dankzij de kleine setting uit over het belang van selecteren/ scouten van jeugdspelers en de impact die dat heeft op het selectiebeleid. Iets waar met veel interesse kennis van werd genomen en leidde tot mooie vragen en dito antwoorden.

Kortgezegd heeft de maand waarin een kind geboren is invloed op het selectieproces (bij prestatieteams). Hetzelfde geldt voor het moment waarop ze hun maximale groeispurt hebben. Kinderen die dus gunstig geboren zijn ten opzichte van de peildatum en eerder ‘rijp’ zijn, zijn onder meer in fysiek opzicht in het voordeel vergeleken met kinderen die ongunstiger geboren zijn en dus later rijp. Zo kan het dus voorkomen dat in een team kinderen samen spelen die soms tot bijna een jaar van elkaar in leeftijd (en dus in fysiek) verschillen. Mischa liet echter wel weten dat dit niets zegt over hun ‘ voetbalintellect’. Hier houden ze dus in het (door)selecteren binnen de KNVB rekening mee.

Naast dit interessante voetbalcollege nam hij de aanwezigen ook mee in een kijkje in de keuken hoe het er nu aan toe gaat binnen ons jeugdige Nederlands elftal in de voorbereiding en gedurende het spelen van een jeugd-WK. Zo liet hij beelden zien van het EK onder 17 uit 2022 (het team dat hij destijds leidde) waarin hij aan de hand van deze beelden met de zaal analyseerde welke strategieën hij samen met zijn staf en spelers uitstippelde om uiteindelijk de finale van dat toernooi te halen. Deze finale tegen Frankrijk ging helaas verloren, maar dat zat ‘m in de verhouding vroegrijp (Frankrijk)  en laatrijp (Nederland) op het veld J.

Toen de 90 minuten vol waren vrijdagavond, bijna alle vragen waren beantwoord en Mischa uitgesproken was, kon die belangrijke 3e helft beginnen en werden er al aan de bar plannen gesmeed voor het komende seizoen om de zojuist opgedane inzichten toe te passen.

Jeroen Pel