Het jaar 2023, en op naar ons jubileumjaar 2024!!!

Terwijl de oliebollen mix met de welbekende theedoek erover staat te rijzen overdenk ik het jaar en blik vooruit naar het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar, een jaar waarin we ons 100 jarig jubileum gaan vieren. En dat doen we zoals Helpman bekend staat, als één van de gezelligste verenigingen. Dus we organiseren elke maand een feest en hebben ruimte voor nog wat extra activiteiten mocht jij nog iets missen.

2023: In mijn ogen een vrij normaal jaar. Een jaar waarin we werden verrast door de ex-zondag hoofdtrainer die op een laatste moment zijn toezegging tot verlenging introk om het ‘hoger op’ te proberen. Een jaar waarin de verhoudingen spaak liepen tussen de Zaterdag hoofdtrainer en zijn groep waar de trainer voor zijn eigen ik koos en besloot te stoppen.
Het laatste overigens (voor zover je daar in zo’n hectische periode van mag spreken) in goed overleg. En gisteren hebben we namens het bestuur onder genot van een heerlijke lunch bij KaapHoorn deze periode afgesloten met Hendrik Timmer, die aangaf dat hij een mooie tijd heeft gehad. Hoezo een vrij normaal jaar???

Opvolgers waren Robert Bos bij de zondag en Ommar Jager bij de zaterdag.

De prestaties zijn prima bij Zaterdag1… een midcompetitie-stand laat een eerste plaats voor de heren zien. Daarbij aangetekend dat de laatste twee wedstrijden verloren gingen en hun riante voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Dat moet ze dan maar weer met beide benen op de grond zetten voor het vervolg van de competitie. Maar de ranglijst doet ons gloeien.

Zondag 1 speelt ook een redelijke competitie, er hadden wellicht wat extra punten aan toegevoegd mogen worden maar je staat op de plaats welke je verdient. Nu een 4e plaats en met ploegen als Roden en Rolder Boys voor je die beiden ruime 1e klasse ervaring hebben, lijkt een 3e plek waarop je zou moeten koersen… wat meer stabiliteit en dan maar kijken wat haalbaar is. Ik ben benieuwd naar hoe de competitie zich ontwikkelt evenzo het Zondagvoetbal in het algemeen. Ook dat heeft onze aandacht.

Dames1 speelt in de 1e klasse-B- een moeizaam seizoen, vaak ongelukkig, veel blessures en dan ook nog eens je scorende spits moeten missen dit seizoen omdat ze er maar liefst 9 maanden uitligt… aan de andere kant zorgt dit weer voor nieuwe aanwas van onze blauw witte jeugd dus ‘goeie zaak’.
Enige advies aan de dames en trainer Danny Mulder: ‘ hang in there’ .

Nieuw dit seizoen: de Onder 23.
Een ieder kan ik aanraden eens te gaan kijken bij een wedstrijd in deze jonge competitie. Hoewel… de jongens vonden het niveau soms om te lachen, vrijwel elke wedstrijd werd met ruime cijfers gewonnen waardoor ze kampioen in hun klasse werden.
De tweede helft van het seizoen mogen ze dan ook hun opwachting in de 4e Divisie maken.
Niet alleen het niveau zal anders worden ook de reisafstanden met uitwedstrijden in Dedemsvaart, Hardenberg, Raalte en Hellendoorn beloven een hele andere competitie.
Erg nieuwsgierig hoe ze zich hier staande gaan houden.

De lichting eronder is de O.19-1 van trainer Tiuri Schievink.
Ook zij zijn kampioen geworden en mogen het na de winterstop proberen in de 4e divisie H.
Mooie prestatie,  waarbij ook opvalt dat de mannen aanhaken bij de senioren op zowel zaterdag als zondag. Spits Jan was zelfs bij zijn invalbeurt onlangs goed voor 2 doelpunten bij Zondag 1. We gaan het volgen mannen…

Bij de jeugd was er ook een kampioenschap van MO17. De meiden waren de sterkste in hun klasse  en gaan het ook een stapje hogerop proberen. Gefeliciteerd. Het toont eens te maar aan dat v.v.Helpman een sterke damestak heeft.

Overige kampioenen bij de jeugd als O.15-1, O.11-1 en O.11-2 laat ik graag voor complimenten en beschouwingen over aan de jeugdvoorzitter. Tot en met O.10 worden er volgens Ben geen standen bijgehouden anders was het lijstje vast langer.

 

Van het bestuur:

Bestuurlijk gezien geen hele grote zaken, althans zo voelt het. Door de tijd heen is er natuurlijk een hoop gebeurt en dan is dit al weer snel te veel om op te noemen.
Qua onderhoud van het pand zijn we nu zover dat zodra er een droge periode volgt er grote herstelwerkzaamheden aan het dak worden uitgevoerd. We blijven maar last houden van lekkages en hopen dat hiermee op te lossen.

Ons tekort aan kleedkamers op spitstijden heeft ook onze aandacht maar is een veelomvattend probleem en heeft tijd nodig. Zo ook de drukke voetbalagenda op zaterdag. We zullen ons er in moeten schikken en ons er op moeten voorbereiden dat de laatste wedstrijden na 17.00 uur gespeeld gaan worden. Overleg met BQ is hier dan ook op zijn plaats.

Onderdeel van het laatste punt is ook de vraag of we volgend jaar nog een representatief Zondag 1 op de been kunnen brengen. Met wat oudere jongens bij de zondag die lager willen gaan spelen, wat buitenlandse stages of spelers die het elders op hoger niveau zouden willen proberen, wordt de spoeling gewoon dun en heeft dit zeker onze aandacht om te kijken wat voor de club de beste oplossing is. Dat v.v.Helpman als grote club een mooi selectie-elftal moet hebben staat natuurlijk als een paal boven water. De inkleding daarvan is een uitdaging waaraan iedereen zijn steentje dient bij te dragen.

Kantine

Inkomsten uit de kantine zijn voor onze club van zeer groot belang. De kantine draait als nooit te voren, dit dankzij een enthousiaste commissie en barmedewerkers.

Voor wat betreft de kantine kan ik jullie melden dat we op hoofdzaken er uit zijn met Heineken. Het aloude Amstel wat we al tijden voeren in de kantine gaat vervangen worden door hun A-merk Heineken. Ook de bar zal een andere uitstraling hierdoor krijgen. De gehele tapinstallatie, althans de tanks worden vervangen en er komen twee tappunten bij waar we in eerste instantie Heineken 0.0 en het nieuwe Amstel Rosé Bier gaan tappen.
Deze taps zijn echter flexibel inwisselbaar en hiervan zouden we dan ook een ander biertje kunnen tappen.

De Bar zal Heineken groen worden en er zal kleine verbouwing worden doorgevoerd waardoor alles weer fris en eigentijds zal zijn. We zijn erg blij met de verlenging van het contract waarbij we ook inkoop technisch gezien vooruit gaan. Daarnaast stelt Heineken mede met het oog op ons jubileumjaar twee parasols beschikbaar voor op ons terras langs het hoofdveld en krijgen we een tweede bartafel (Heineken 0.0 look) aangeboden.

 

ONS JUBILEUMJAAR:

Bovenstaande uitdagingen zijn de normale dingen die je bij een club herkent.
Wat niet veel verenigingen kunnen zeggen is dat ze 100 jaar bestaan. Op 4 september 1924 zijn we opgericht. Dat betekent dat we op 4 september 2024 precies 100 jaar bestaan!
Eén weekend feest is voor een 100 jaar bestaan wat ons betreft niet voldoende. Daarom zijn er al enkele betrokken leden bij elkaar geweest om het jubileumjaar van enkele mooie momenten (maandelijkse activiteiten) te voorzien.

Zo starten we vanavond met de viering van Oud&Nieuw in de kantine vanaf 20.30.
Dit is een all-in party voor 35 Euro met Live Muziek van Ray Slagter. Komt allen 2024, ons jubileumjaar vieren!!!

Daarna hebben we op zaterdag 6 januari onze Nieuwjaarsborrel, voorafgegaan door een mixtoernooi, dit jaar georganiseerd door de mannen van Zaterdag1. Zie hiervoor de info op de site. De nieuwjaarsborrel start om 15.30 uur. Een vast onderdeel hiervan is huldiging van de jubilarissen en we zullen jullie een kijkje in keuken geven voor wat betreft het vervolg van het jubileumjaar.

Voor de jeugd (O.12 t/m O.17) staat er 14 januari een Fifa / Playstation toernooi gepland.
Een eigentijds evenement waarbij de opgave via de site verloopt. Let op: beperkte plaatsen, vol=vol. Zie hiervoor ook de site!

Jullie zullen zien, voldoende activiteit bij Helpman het gehele jubileumjaar door.
Hier kan je niet omheen. Wel vraag ik ieder lid om zijn of haar eigen steentje bij te dragen door deel te nemen aan de organisatie van een evenement wanneer we hiervoor oproepen.
Een uurtje achter de bar, of scheidsrechter tijdens het jeugdtoernooi… alles moet maar even gevuld worden. Ik ken Helpman niet anders als dat we dit met z’n allen inkleden, dat tekent onze club. Vrijwilligers zijn de kruk waarop onze club drijft. Het 100 jarig jubileum zal dan ook aan hen in het bijzonder worden opgedragen en dit zal een terugkerend item zijn.

Voor nu wens ik iedereen een fijne jaarwisseling, ik hoop jullie te zien op het Oud&Nieuw feest en/of op de Nieuwjaasrborrel waar we HET JAAR VAN DE HELPERNEES eens goed gaan inluiden.

2024 is het jaar van de Helpernesen!!!

Jan van der Lei
Voorzitter