Henk Bijl krijgt GSAVV Forward 9 op de knieën

GRONINGEN – Vandaag stond de wedstrijd tussen de nummer 3 GSAVV Forward 9 en nummer 4 v.v. Helpman op het programma. Na 90 minuten spelen trok Helpman Vier aan het langste eind. Grote man aan Helpmanzijde was Henk Bijl, die met twee goals en één assist een groot aandeel in de overwinning had. Door deze overwinning behoud Helpman aansluiting met de Top Drie.

Bij Helpman ontbraken clubtopscorer Harry Zwiers en Bert Edens, beiden geblesseerd. Helpman begon afwachtend aan de wedstrijd en liet Forward in de wedstrijd komen. Met enkele afstandsschoten via o.a. Remco Verhoeven probeerden de studenten het Helpman-doel onder vuur te nemen, maar Helpmangoalie Wilco Veldhuis was niet echt onder de indruk. Toch kwamen de studenten al vroeg aan de leiding. Jan-Willem de Gouw van Usher mocht van dichtbij de score openen, 1-0. Helpman ging op zoek naar de gelijkmaker via o.a. Jos Dijkhuizen en Henk Bijl. Maar men miste de scherpte in de afronding. Voorzitter Jan van der Lei moest al vroeg vervangen worden. Hans Tanahatoe was zijn vervanger. Een hoge bal probeerde hij nog te controleren, maar verging daarna ook direct van de pijn: last van een spiertje. In de 28e leek Helpman via Rezon Pattiwaellapia op gelijke hoogte te komen, maar dit doelpunt werd afgekeurd. In de 38e minuut was het dan wel raak. Henk Bijl kopte de bal vanuit een corner voor de voeten van diezelfde Pattiwaellapia, die op zijn beurt het netje liet bollen, 1-1.

In de rust een aantal tactische aanpassingen. Zo werden Eppie Nijboer, John Top, Jurrien Lubberts en Oscar Niewzwaag naar de kant gehaald. Voor hen in de plaats kwamen Wolter Boon, Edwin Kuiper, Marc Mooi en Dolf Kuipers. Helpman domineerde direct vanaf het begin. Forward-spits Remco Von Malediven had zijn ploeg al meerdere malen op voorsprong kunnen brengen, maar hij verzuimde voor het Helpmandoel. Helpman had al wel enkele plaagstootjes kunnen uitdelen, maar dit resulteerde niet in doelpunten. In de 57e kwam Forward op voorsprong. Pieter-Jan Van Nassau kreeg de bal voor zijn voeten, maar zag zijn inzet gepareerd door Veldhuis. In de rebound wist Pieter-Jan wel te scoren, 2-1. Lang konden de studs niet genieten, want Henk Bijl kreeg na goed voorbereidend werk van Pattiwaellapia de bal voor zijn voeten. Hij stuurde in het 16-meter gebied de ene na de andere stud het bos in en haalde met zijn linkerbeen verwoestend hard uit, 2-2.

Ook na de gelijkmaker van Henk Bijl hadden de studs nog volop kansen via o.a. Remco Von Malediven en Diederik Flap, maar zij zagen hun inzet naast het doel verdwijnen. Helpman bleef de aanval zoeken. Zo ook in de 82e minuut. Bijl onderschepte de bal en bediende op zijn beurt Pesiwarissa op de linker flank. Die dribbelde het 16-meter gebied binnen en zag Hans Tanahatoe inlopen. Die werd echter gevloerd, waarna scheidsrechter Floris de Vries de bal op de stip moest leggen. Good Old Bijl nam plaats achter de bal en schoot onberispelijk de 3-2 binnen. Na 90 minuten spelen nam Helpman Vier de drie punten mee naar huis.

Opstelling: Wilco Veldhuis; John Top (46e Wolter Boon), Jurrien Lubberts (46e. Dolf Kuipers), Pieter Top en Rezon Pattiwaellapia; Jan van der Lei (28e Hans Tanahatoe), Eppie Nijboer (46e Mark Mooi), Oscar Niewzwaag (46e Edwin Kuiper) en Jos Dijkhuizen; Henk Bijl en Marco Pesiwarissa.

Toeschouwers: 17

Marco Pesiwarissa