Helpmanvrouwen nog in de race voor periodetitel na nederlaag

GRONINGEN – Zaterdagmiddag was het zonovergoten sportpark De Esserberg het strijdtoneel voor de topper tussen de v.v. Helpman VR1 – v.v. Winsum VR1. Helpman, dat aanspraak wilde maken op de vervangende periodetitel en de dames van Nieuw Roden naar een kampioenschap wilde helpen, verloor met 0-2. Hierdoor kan Winsum over twee weken de titel in de 2e klasse binnenhalen.

Helpman probeerde vanaf het begin Winsum onder druk te zetten om de bal zo snel mogelijk in bezit te krijgen, maar in het vervolg daarop werd te snel de bal diep gegeven en leverde dat weinig op voor de Esserberg-bewoonsters. Waar Helpman nog probeerde om de voetballende oplossing te zoeken, zocht Winsum alleen maar de lange bal naar voren. Na 21 minuten spelen was het dan toch Winsum dat op voorsprong kwam. De Helpmandefensie ging niet geheel vrijuit bij deze actie, waarna de bal in het doel werd geschoten, 0-1. Helpman ging op jacht naar de gelijkmaker. Het was duidelijk dat de aanvalslinie niet scherp genoeg bleek in de afronding. In de 37e minuut kon Helpman op gelijke hoogte komen. Maar Aline v.d. Berg zag haar inzet vanaf elf meter hoog over het doel eindigen.

Na het rust hetzelfde spelbeeld: Een meer voetballend Helpman dat op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar ook in de beginfase van de tweede helft waren de Helpmanaanvallers niet scherp genoeg. Na tien minuten werd Adinda Pieneman vervangen door Justine Kuiper en kwam Lianne Gout binnen de lijnen voor Noor Dekker. Door deze aanvallende impuls probeerde Helpman nog meer druk uit te oefenen op Winsum. Met nog twintig minuten op de klok werd Veronica Pot in de aanval gebracht. Dit ging ten koste van verdedigster Betty Biemans. Zo werd gekozen om achterin één op één te spelen. Maar na 60 minuten spelen was het dan toch Winsum dat aan het langste eind trok. Uit een corner kon de bal ingekopt worden, 0-2.

Door deze nederlaag en de het verlies van Sint Annaparochie en Groen Geel, blijft Helpman in de race om de derde plaats dat recht geeft op de vervangende periodetitel voor promotie naar de 1e Klasse. Volgende week spelen de Helpmanvrouwen hun laatste competitiewedstrijd in Sauwerd tegen SIOS dat een heel groot wonder nodig heeft om nacompetitie tegen degradatie te ontlopen.

Marco Pesiwarissa