Helpmandames verliezen bekerfinale tijdens penaltyserie

JOURE – De Helpmandames hebben de bekerfinale verloren. In Joure waren de dames , na negentig minuten spelen, ongelukkig tijdens de penaltyserie. Helpman had een duidelijke overwicht, maar wist deze niet om te zetten in doelpunten. De dames kunnen zich nu volledig richten op de 2e ronde in de nacompetitie, waar zij Hollandscheveld zullen treffen.

 

Helpman begon in dezelfde basisopstelling als afgelopen woensdag toen in de 1e ronde van de nacompetitie d’Olde Veste VR1 werd uitgeschakeld. In de beginfase van de wedstrijd was het Helpman dat direct het initiatief nam. Met name Zarah Schrijver was aan de rechterkant haar directe tegenstander constant de baas. Een mislukte voorzet belandde op de deklat en enkele minuten later zette zij de bal voor op Justin Kuiper, die de bal in het doel kopte. Maar de grensrechter zag hier buitenspel in: doelpunt afgekeurd. Hier waren de meningen over verdeeld. Enkele Helpmansupporters stonden op één lijn en zagen hier geen buitenspel in. In deze fase was Helpman zoekende, omdat EKC zonder rechtsbuiten aantrad. Hierdoor ontstond wat verwarring bij de Helpmanvrouwen, maar dat werd snel opgelost door linksback Renee Riekert door te schuiven naar het middenveld en achterin met drie verdedigers te gaan spelen. Helpman speelde slordig bij balbezit. Het verloor te makkelijk de bal en het spel oogde zeer onrustig, waardoor EKC via enkele counters probeerde aan te vallen. Maar het was de rappe Inge Moltmaker die keer op keer de gaten dichtliep en de ene na de andere aanval onschadelijk maakte. Ook keepster Mayra Tjin a Koeng toonde zich weer een betrouwbare sluitpost door enkele goede reddingen te verrichten. Zij liet zich overigens niet van de wijs brengen door enkele EKC-supporters die zich achter het doel misdroegen. Zij werden uiteindelijk door de organisatie achter het doel weggehaald. Helpman kon maar niet in de duels komen, waren steeds een stap te laat en verloren elke 2e bal. EKC was veel feller, agressiever en stonden dichter bij hun ‘man’. De grootste kans voor Helpman ontstond na een prima ingestudeerde corner, maar ook deze werd onschadelijk gemaakt. Bij een 0-0 stand gingen beide teams de rust in.

 

Na rust hetzelfde spelbeeld al kon EKC wat enkele plaagstootjes uitdelen. Maar de Helpmandefensie hield zich knap staande. Na tien minuten werd de moegestreden Renee Riekert vervangen door Noor Dekker. Hierdoor belandde Sieta Anema op de voor haar vertrouwde linksbackpositie. Helpman domineerde ook nu weer en nu was Laura Top de gevaarlijkste speelster aan Helpmanzijde. In de 54e minuut leek zij de 1-0 te maken, maar zag haar inzet van de doellijn gehaald worden. EKC probeerde via de snelle Sarah Lijzinga eruit te komen, maar Inge Moltmaker had haar in haar ‘broekzak’ en kwam er amper aan te pas. Vlak voor tijd had Helpman de beker binnen kunnen halen, maar Justine Kuiper kwam enkele centimeters tekort om de bal tegen de netten aan te koppen. En enkele seconden voor het eindsignaal, draaide Laura Top knap weg bij haar directe tegenstander, maar zag haar inzet gestopt worden.

 

Uiteindelijk moesten penaltys de beslissing brengen. Helpman toonde zich hier in ongelukkig. Met trots kunnen de dames terugkijken op het bekertoernooi en wacht volgende week Hollandscheveld voor de nacompetitie.

Marco Pesiwarissa

Foto’s: Eddy van der Veen