Helpmandames schrijven geschiedenis en gaan voor de ‘dubbel’

SAUWERD – Het afscheid van damestrainer Marco Pesiwarissa laat nog even op zich wachten. Want na de 1-6 zege op SIOS VR1, kunnen de Helpmandames zich gaan opmaken voor de nacompetitie om promotie naar de 1e Klasse. De doelpunten aan Helpmanzijde kwamen op Justine Kuiper (4), Zarah Schrijver en Aline van de Berg. Voor het eerst in de geschiedenis van de v.v. Helpman bereiken de Helpmandames de finale in het KNVB Bekertoernooi en speelt men in de nacompetitie om promotie naar de 1e Klasse.

 

Wie aan het begin van het seizoen had geroepen dat de Helpmandames ná hun kampioenschap in de 3e Klasse dit seizoen weer bovenin de 2e Klasse zouden eindigen en zich zouden kwalificeren voor de finale in het KNVB Bekertoernooi, zou onmiddellijk voor gek worden verklaard. De doelstelling was ‘overwinteren in het KNVB Bekertoernooi’ en ‘Klassenbehoud’, maar de Helpmandames hebben dit seizoen boven alle verwachtingen gepresteerd. Helpman gaat voor de dubbel!

 

Na de winterstop kende de Helpmandames een matige periode. Er werd nipt gewonnen van Asser Boys en Be Quick Dokkum. Vervolgens werd er vier maal op rij verloren van SJO Bergum, Groen Geel, Lycurgus en Nieuw Roden. “We zijn slecht uit de winterstop gekomen. Dat zag je ook aan ons spel. Waar wij normaal onze tegenstander direct onder druk zetten, zag je nu dat we alleen maar achteruit liepen. We zijn keihard blijven trainen en hebben uiteindelijk het vertrouwen in ons spel weer terug gekregen”, aldus damestrainer Marco Pesiwarissa.

 

De wedstrijd tegen SIOS kende een matige start aan Helpmanzijde. Er werd te weinig diepte gemaakt in het spel en passes kwamen vaak niet aan. SIOS reageerde hierop door de bal snel richting de spitsen te spelen, maar de Helpmandefensie stond ook vandaag weer als een huis. “We begonnen onrustig. Dat had met name te maken dat het middenveld niet goed stond. Zij stonden bij balbezit veel te diep, waardoor we niet van achteruit rustig konden opbouwen. We maakten in onze loopacties en passes ook vaak de verkeerde keuzes. De ruimte lag achter de SIOS-defensie, maar daar wisten wij de eerste 25 minuten geen gebruik van te maken”. Uiteindelijk kwam in de 27e minuut dan het verlossende doelpunt. Zarah Schrijver werd van achteruit prima bediend door Betty Biemans, waarna Zarah één op één met de SIOS-goalie de bal in het doel kreeg, 0-1. Daarna kreeg Helpman nog een handvol kansen, maar deze werden niet benut.

 

In de rust werden de Helpmandames verzocht meer de samenwerking in het veld te zoeken door de bal het werk te laten doen, elkaar te coachen en op het juiste moment de bal in de diepte te sturen. Voordat de Helpmansupporters goed en wel konden gaan zitten, was het Justine Kuiper die haar ploeg liet uitlopen naar 0-2. Renee Riekert stuurde met een prachtige pass Zarah Schrijver de diepte in, die op haar beurt de bal op het hoofd van Justine legde. Nog maar net bekomen van deze tegentreffer, konden de SIOS-dames de bal weer op de middenstip leggen. Want twee minuten na haar doelpunt was het weer Justine Kuiper die het netje liet bollen, 0-3. Vanaf links dribbelde zij naar binnen om vervolgens vanaf 20 meter de bal over de SIOS-goalie te krijgen. De wedstrijd leek gespeeld, want Helpman was in deze fase de veel betere ploeg. En of het nog niet genoeg was maakte Justine Kuiper ook haar 3e en 4e doelpunt van de wedstrijd, 0-4 en 0-5. De laatste goal aan Helpmanzijde werd gemaakt door Aline v.d. Berg, die met een aanval mee naar voren ging. In de 73e minuut kreeg SIOS nog een cadeautje van de scheidsrechter, die overigens prima floot, maar bij deze beslissing volledig naast zat. Inge Moltmaker veroverde de bal in de eigen zestienmeter, totdat er iemand vanaf de kant riep dat het een penaltie was. De scheidsrechter hoorde dit en legde de bal op de stip, 1-6.

 

Door deze overwinning is Helpman op de ranglijst niet meer in te halen door haar directe concurrenten en is men hierdoor verzekerd van de vervangende periode dat recht geeft op nacompetitie om promotie naar de 1e Klasse. Maar eerst wacht op 2 juni de finale om de KNVB Beker District Noord tegen ST Eenrum/ Kloosterburen. De finale zal om 16.45 uur in Joure plaatsvinden.

Marco Pesiwarissa