Helpman Vrouwen 1 schrijft geschiedenis

HOLLANDSCHEVELD – Na de verloren bekerfinale in Joure werd afgelopen week de focus gelegd op de belangrijke wedstrijd tegen 1e Klasser Hollandscheveld. Alweer een finale! Bij verlies zouden de dames tijdens hun teamweekend in Zeeland alsnog voor een herkansing moeten gaan in het midden van het land. Gelukkig bleef dit de Helpmandames bespaard, want voor het eerst in de geschiedenis van de club, spelen de vrouwen volgend seizoen in de 1e Klasse. Helpman won de wedstrijd met 0-2 door doelpunten van Aline v.d. Berg en Laura Top.

 

Gespannen gezichten bij Helpman. Want onder toeziend oog van tientallen supporters kregen de Helpmanvrouwen vandaag de kans om voor het eerst in de geschiedenis van de club te promoveren naar de 1e Klasse. Maar dan moest er wel gewonnen van 1e Klasse Hollandscheveld. Een ploeg dat in de reguliere competitie nog geen wedstrijd wist te winnen.

 

Helpman begon voortvarend aan de wedstrijd met heel veel druk naar voren. Met name Zarah Schrijver zorgde aan de rechterkant voor veel dreiging. Keer op keer was zij haar directe tegenstander te snel af. Een prima geinstudeerde corner werd door de scheidsrechter afgefloten. Er zou sprake zijn dat de bal over de achterlijn was. Enkele minuten later leek Helpman wel op voorsprong te komen. Noor Dekker werkte de bal over de doellijn, maar de assistent scheidsrechter kon dat niet zien en dus werd er gewoon doorgespeeld. Helpman was oppermachtig in deze fase. Hollandscheveld kon niet in haar spel komen door het agressief druk zetten van de Helpmanvrouwen. Het eerste kwartier had Helpmandoelvrouw Mayra Tjin A Koeng dan ook niks te doen. Na ruim een kwartier spelen leek Helpman de wesdtrijd uit handen te geven. In plaats van te voetballen, zochten de Helpmanvrouwen veelvuldig de lange bal naar voren, zonder resultaat. Daarnaast werd de bal te vaak onnodig verloren, waardoor Hollandscheveld de ene na de andere aanval kon opzetten. Helpman was de grip op de wedstrijd volledig kwijt. Het was de Helpmandefensie die kon voorkomen dat Hollandscheveld op voorsprong kon komen. Na ruim 30 minuten spelen moest spits Justine Kuiper het veld verlaten. Zij begon al licht geblesseerd aan de wedstrijd. Zij werd vervangen door Veronica Pot, die na dit seizoen haar voetbalschoenen aan de wilgen hangt. Met een brilstand gingen beide ploegen aan de thee.

 

In de rust moest er noodgedwongen gewisseld worden. Renee Riekert raakte in de eerste helft in een duel geblesseerd. Zij werd vervangen door Adinda Pieneman. Hierdoor schoof Sieta Anema naar de linksbackpositie. Helpman kwam nog beter uit de startblokken. Er werd nu nog meer naar voren gespeeld en het positiespel zag er verzorgder uit. Hollandscheveld ded er alles aan om de aanvalslinie van Helpman af te stoppen. Uit één van de aanvallen werd er buiten het zestienmetergebied een overteding begaan. Aline v.d. Berg nam plaats achter de bal en schoot de bal van ruim 20 meter snoeihard in het doel, 0-1. De ontlading aan Helpmanzijde was groot! Hollandscheveld had duidelijk geen antwoord op het aanvallende spel van de Helpmanvrouwen. Ook de wissels brachten niets extra’s. In de 72e minuut schoot Laura Top haar team definitief naar de 1e Klasse. Veronica Pot bediende met een slimme pass Laura, die één op één met de keepster koelbloedig bleef en de bal in het doel schoot, 0-2. Helpman had meer doelpunten kunnen maken, maar de inzet van aanvoerster Estelle Zwiers en Zarah Schrijver belandde op de paal. Aanvoerster Estelle Zwiers werd tien minuten voor tijd nog vervangen door Lianne Gout. Ook Estelle begon licht gehavend aan de wedstrijd, maar wilde toch aan de aftrap beginnen.

 

Na 90 minuten spelen floot de scheidsrechter af. Helpman Vrouwen 1 promoveert hierdoor voor het eerst in de geschiedenis van de club naar de 1e Klasse. De resultaten van het elftal is bij andere clubs niet onopgemerkt gebleven. Diverse speelsters zijn persoonlijk benaderd door andere verenigingen. Maar de meeste zijn daar niet voor gezwicht en blijven de club trouw. Veronica Pot hangt na drie seizoenen Helpman haar voetbalschoenen aan de wilgen. Keepster Mayra Tjin A Koeng maakt de overstap naar Hoofdklasser ACV. Na een heel lang seizoen, waarin ook de bekerfinale werd behaald, kunnen de speelsters nu genieten van hun welverdiende vakantie.

Marco Pesiwarissa