Helpman VR1 verliest nipt van 1e Klasser ON VR1

’14-jarige Stella Keun maakt debuut in hoofdmacht’

GRONINGEN – Zaterdagmiddag oefenden de ‘pupillen’ van Sten Dallinga en Marco Pesiwarissa tegen elkaar op sportpark De Esserberg. Vorig seizoen eindigde het duel in een 4-5 overwinning voor de toenmalige Hoofdklasser tegen de toenmalige 3e Klasser. Ook nu trokken de Oranjehemden aan het langste eind. Het werd uiteindelijk 2-3 voor Oranje Nassau. Aan Helpmanzijde werden de doelpunten gemaakt door Laura Top en Justine Kuiper. Overigens kende de wedstrijd een hele jonge debutante: Stella Keun. Dit seizoen spelend in de O15-1 en vorig seizoen nog uitkomend voor het Nederlands Elftal O15. Zij kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut in de hoofdmacht.

Het was voor sommige Helpmandames een zware ‘trainingsweek’: Dinsdag en donderdag de reguliere training, vrijdagavond het boardingtoernooi in Peize en zaterdagmiddag het vriendschappelijke duel tegen 1e Klasser Oranje Nassau VR1. Overigens troffen de vrouwen van ON en Helpman elkaar ook in de finale tijdens het boardingtoernooi in Peize. Het was ON dat tijdens de shoot-out (de finale eindigde in een 0-0) de beste score wist neer te zetten.

Trainer Pesiwarissa had voor deze wedstrijd een plekje geruimd voor O15-speelster en International Stella Keun. Zij maakte na ruim 20 minuten spelen haar debuut in de hoofdmacht. Veronica Pot, Adinda Pieneman en Renee Riekert moesten deze wedstrijd verstek laten gaan.

Helpman probeerde direct vanaf het begin de opbouw van ON te verstoren, maar had hier grote moeite mee omdat de voorste linie niet goed samenwerkte. Daarnaast stonden de middenvelders te ver van hun directe tegenstanders af, waardoor ON makkelijk tot een opbouw kon komen. Langzaam maar zeker kwam Helpman steeds meer in de wedstrijd. Mede door het feit dat nu ook de duels op het middenveld werden gewonnen en hierdoor de voorste linie in stelling konden worden gebracht. Uit één van de vele omschakelmomenten wist Helpman in de persoon van Laura Top tot score te komen. Zij werd de diepte ingestuurd en schoof de bal in de verre benedenhoek, 1-0. Dat Helpman niet genoeg kort en fel op de bal verdedigde bleek in de 27e minuut toen ON op gelijke hoogte kwam. Een prachtige afstandsschot eindigde over Helpmandoelvrouw Mayra Tjin A Koeng in de linker bovenhoek, 1-1. Met deze stand gingen beide teams aan de thee.

In de rust hamerde Pesiwarissa zijn ploeg nogmaals op het ‘kort dekken op het middenveld’. ON liet tijdens de opbouw twee mensen vlak vóór de laatste linie komen en daar moest Helpman beter mee omgaan. Ook het verstoren van de opbouw moest sneller gebeuren. Pesiwarissa leert zijn ploeg om de opbouw van de tegenstander met zijn 9 en buitenspeler te verstoren.

Na rust leken de Helpmandames de ‘tips’ van hun trainer begrepen te hebben, want Helpman leek zowaar de meeste duels op het middenveld te winnen. En het feit dat de bal door ON vaker terug werd gespeeld naar de keepster, bewees dat het ‘verstoren van de opbouw’ beter verliep dan in de eerste helft. Na 10 minuten spelen in de 2e helft bracht Justine Kuiper haar ploeg op voorsprong, 2-1. Hierna kreeg Soraya Niewzwaag een enorme kans op de 3-1, maar zij verspeelde de bal. Uiteindelijk was het ON dat zeer verdiend op gelijke hoogte kwam, ontstaan vanuit een schitterende afstandsschot. Deze bal vloog vanaf ruim 20 meter in de rechter bovenhoek, 2-2. Pesiwarissa besloot het laatste kwartier Inge Moltmaker, Soraya Niewzwaag en Carmen de Mare te wisselen. Hier maakte ON dankbaar gebruik van, want vlak voor tijd werd een voorzet schitterend afgerond met een kopbal, 2-3.

Helpman kijkt terug op een prima wedstrijd, waarin zij ON prima tegenstand bood. Ondanks dat ON 8 a 9 speelsters moest missen vanwege zaal-verplichtingen, blijft het ON VR1 en bewijst Helpman VR1 dat zij zeker niet zou misstaan in de 1e Klasse. Met de aankomende talenten vanuit de O15 en MO17 ziet de toekomst van het vrouwenvoetbal binnen de v.v. Helpman er zeer goed uit!​

Marco Pesiwarissa