Helpman VR1 sluit 2017 af met overwinning en verstevigt 3e plaats

GRONINGEN – Vandaag speelde Helpman VR1 haar laatste officiële wedstrijd van 2017, thuis tegen v.v. SIOS Vr1 uit Sauwerd. Door doelpunten van Aline v.d. Berg en Adinda Pieneman (2) hielden de Helpmanvrouwen de drie punten op de Helperborg. Door het gelijke spel van Sint Annaparochie en Lycurgus verstevigde Helpman de derde plaats op de ranglijst, wat aan het eind van het seizoen recht geeft op Nacompetitie om Promotie naar de 1e Klasse.

 

Wie aan het begin van de competitie durfde te voorspellen dat Helpman VR1 dit seizoen bovenin de 2e Klasse mee zou draaien, zou voor gek worden verklaard. Maar de stand op de ranglijst liegt er niet om. Uit tien wedstrijden wisten de Helpmandames maar liefst 21 punten te behalen en daarmee staat de ploeg momenteel op een keurige 2e plaats in de 2e Klasse. Tegen Bergum, Nieuw Roden en Winsum werd onnodig verloren.

 

Zonder de zieke Inge Moltmaker, de geblesseerde Sieta Anema en de afwezige Zarah Schrijver begonnen de Helpmanvrouwen voortvarend aan de wedstrijd. Net zoals de andere wedstrijden zette de Helpmanvrouwen hun tegenstander direct onder druk: “Direct vanaf het begin zetten we de twee centrumverdedigers van de tegenpartij direct onder druk en daar weten de meeste trainers geen antwoord op te geven”. Dat resulteerde ook tegen SIOS in veelvuldig balbezit voor Helpman. Helpman speelde volwassen; rustig aan de bal, veel beweging zonder bal en op het juiste moment de vrije ‘man’ proberen in te spelen. SIOS, dat aantrad in een verdedigende systeem met 2 spitsen, had grote moeite om grip te krijgen op de wedstrijd. Vanaf de zijkant kregen Aline v.d. Berg en Betty Biemans de opdracht om de middenvelders niet in te spelen, maar het middenveld in te dribbelen.  Hierdoor werden de SIOS-middenvelders constant voor de keus gesteld: instappen op de opkomende verdediger of met je middenvelder meelopen? Vaak koos men ervoor om met de directe man mee te lopen, waardoor met name Aline van der Berg ruimte kreeg om van achteruit op te stomen. Regelmatig was zij dan ook voor het SIOS-doel te vinden. In de 21e minuut mocht diezelfde v.d. Berg vanaf 20 meter aanleggen voor een vrije trap, die zij snoeihard over de muur in het doel liet verdwijnen, 1-0. Helpman bleef op zoek naar doelpunten. Dat Helpmantopscorer Adinda Pieneman het vizier op scherp had staan, bleek tien minuten voor rust toen zij uit de rebound de bal in het lege doel mocht schieten, 2-0.

Vlak voor rust moest Renee Riekert met een voetblessure naar de kant. Haar vervanger was Laura Top, die na maanden afwezigheid haar rentree mocht maken. Met een 2-0 voorsprong voor Helpman gingen beide ploegen aan de thee.

 

Na rust hetzelfde spelbeeld: een dominant, aanvallend Helpman. De wisselwerking met de controlerende middenvelders Veronica Pot en Estelle Zwiers met Aline v.d. Berg en Betty Biemans, verliep zeer goed, waardoor het centrale verdedigingsduo constant de ruimte kregen om op te kunnen komen. Na 8 minuten spelen mocht Aline v.d. Berg weer opstomen. Haar inzet belandde echter op de deklat, maar het was weer Adinda Pieneman die goed oplette en de wedstrijd definitief in het slot mocht gooien, 3-0. Reden voor de technische staf om de speelsters met de minste speelminuten speeltijd te gunnen. Carmen de Mare en Paula Bossinade kwamen binnen de lijnen voor Adinda Pieneman (publiekswissel) en Betty Biemans. Door deze overwinning verstevigen de Helpmanvrouwen de 3e plaats, dat aan het eind van het seizoen recht geeft op nacompetitie.

 

Nu kunnen de dames zich gaan opladen voor de tweede seizoenshelft. In de winterstop wordt er door de Helpmanvrouwen geoefend tegen Oranje Nassau VR1, Vitesse ’63 VR1 en HZVV VR1.

Marco Pesiwarissa