Helpman VR1 geeft 2-0 voorsprong uit handen

Vrouwen 1

GRONINGEN – De Helpmanvrouwen leden afgelopen zaterdag hun eerste thuisnederlaag in het jaar 2018. Thuis tegen SJO Bergum werd met 2-3 verloren. Aan Helpmanzijde scoorden Zarah Schrijver en Lianne Gout. Helpman blijft ondanks het verlies koploper, maar heeft drie wedstrijden méér gespeeld dan Nieuw Roden.

 

Op papier leek het een gemakkelijke wedstrijd te worden voor de Helpmandames. SJO Bergum had tot nu toe slechts zes punten bij elkaar gesprokkeld, waarvan drie tegen Helpman. Dat de Bergumer-vrouwen te laag staan blijkt uit het verzorgde spel van SJO Bergum. Het positiespel zag er zeer verzorgd uit.

 

Helpman begon wat stroef aan de wedstrijd. In de beginfase was het Bergum dat qua voetbal meer lef toonde. Het positiespel zag er zeer verzorgd en aantrekkelijk uit. Ondanks het veldoverwicht was het Helpman dat geheel tegen de verhoudingen in tot score kwam. Zarah Schrijver werd vanaf het middenveld bediend, draaide mooi weg bij haar directe tegenstander en schoot de bal in de verre benedenhoek binnen, 1-0. Bergum bleef ondanks de snelle achterstand de combinatie zoeken om op gelijke hoogte te kunnen komen. Maar ondanks het verzorgde spel, konden zij voorin geen potten breken. De Bergumer-defensie had grote moeite om de rappe Zarah Schrijver af te stoppen. In de 19e  minuut leek een Bergumverdedigster met een rode kaart het veld te moeten verlaten, omdat zij de doorgebroken Schrijver aan haar shirtje trok en haar een scoringskans ontnam, maar de scheidsrechter oordeelde anders en kende alleen een vrije bal toe. In de 26e minuut was het dan wel raak toen Lianne Gout de diepte in werd gelanceerd. Oog in oog met de Bergum-goalie hield zij het hoofd koel en bracht haar ploeg op een riantere voorsprong, 2-0.

 

Direct na rust leek Soraya Niewzwaag haar ploeg definitief naar de winst te leiden, maar haar inzet belandde tegen de doelpaal. Inge Moltmaker werd met nog ruim dertig minuten te spelen uit het veld gestuurd, waardoor Helpman met tien ‘man’ kwam te spelen. Bergum kwam direct weer terug in de wedstrijd na onoplettendheid in de Helpmandefensie, 2-1. In een 1-4-3-2 opstelling probeerde Helpman achterin de boel dicht te houden om vervolgens via een counter eruit te kunnen komen, maar Helpman verzuimde de bal voorin vast te houden. Hierdoor ontstonden te veel ruimtes tussen de linies, waar Bergum dankbaar gebruik van maakte. Hun aanvallende spel werd dan ook beloond met een doelpunt, 2-2. Helpman vocht nu voor een punt, maar moest vlak voor tijd toezien hoe een inzet van een Bergum-speelster via de handen van Helpmangoalie Mayra Tjin A Koeng in het doel belandde, 2-3.

 

Na afloop was de teleurstelling aan Helpmanzijde groot. Het had wellicht anders uitgepakt als er andere beslissingen waren genomen, maar dat is achteraf. Helpman zal haar rug weer rechten en haar focus leggen op a.s. zaterdag waar het om 17.30 uur aantreed op Sportpark Corpus den Hoorn tegen Groen Geel.

Marco Pesiwarissa

Fotograaf: René Kuipers