Helpman VR1 krijgt te weinig tegen koploper Winsum Vr1

GRONINGEN – Zaterdag gingen de vrouwen van de v.v. Helpman op bezoek naar Winsum om tegen de plaatselijke voetbalvereniging en tevens koploper te spelen. Het publiek genoot van een echte wedstrijd, waarbij scheidsrechter Pol een prima indruk achterliet. Ondanks dat Helpman 95 minuten lang de bovenliggende partij was stond na 95 minuten spelen de 2-1 op het scorebord, waar een gelijk spel zeer terecht was geweest. Voor Helpman scoorde Justine Kuiper. Helpman ziet St. Annaparochie op de ranglijst voorbij gaan. Maar voor een promovendus presteren de Helpmandames boven alle verwachtingen.

Vooraf had hoofdtrainer Pesiwarissa een speelwijze in gedachte om koploper Winsum de volle 90 minuten onder druk te zetten. En dat lukte. Al in de 1e minuut werd de inzet van Carmen de Mare net over het doel getikt door Winsum-doelvrouw Willisa de Groot. De toon werd gezet. Helpman bleef druk uitoefenen op de Winsum-defensie die een aantal keren niet onder de druk uit konden spelen. “We beheersen de manier van druk zetten steeds beter. Dat zie je ook aan de opbouw van de tegenstander, dat al in een vroeg stadium strandt”. Koploper Winsum kwam in de beginfase niet in haar spel en dat leidde aan Winsum-kant tot veel balverlies.

In de 26e minuut schoot Justine Kuiper de bal prima in het doel, 1-0. Hier ging het goed vastzetten van Winsum aan vooraf. Lang kon Helpman niet van de voorsprong genieten, want drie minuten later lag de bal al achter doelvrouw Mayra Tjin A Koeng. Weer een tegendoelpunt vanuit een corner. Maar Helpman pakte de draad weer op en was in deze fase weer de bovenliggende partij.

Ook in het tweede bedrijf was Helpman de bovenliggende partij. Helpman dat meer voetbal in het team heeft, probeerde gaten te vinden in de Winsum-defensie. Maar Helpman was niet scherp in de eindpass en de afronding. Aangezien Helpman zeer dominant speelde, was er voor Pesiwarissa geen aanleiding om te gaan wisselen.

Tot in de 87e minuut. Een dieptepass op Melinda Karels werd niet goed we gewerkt, waardoor zij de 2-1 kon binnen schieten. Helpman ging op zoek naar de gelijkmaker, maar die bleef uit. “We hebben onterecht verloren, minimaal een gelijkspel was verdiend geweest. We waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar waren niet scherp genoeg voor het doel. Daarnaast zaten een aantal speelsters niet in de wedstrijd. We wisten van te voren dat we Winsum het moeilijk konden maken door ze direct onder druk te zetten. En dat hebben we heel goed gedaan. Ze kregen de bal alleen met een blinde bal naar voren weg. Ook de keepster had een slechte uittrap bij doeltrappen, daar hebben we te weinig uit gehaald. Maar als je de goals zo weg geeft, verdien je ook niet meer. Winsum is een taaie ploeg, geven achterin weinig weg. Maar geen ploeg dat kampioen wordt. Nieuw Roden is nog steeds de beste ploeg en daar zitten wij met Helpman heel kort achter”.​
Marco Pesiwarissa