Helpman JO13-1 tegen NEC Delfzijl JO13-1, uit in Delfzijl

Op deze frisse herfstdag stappen de jongens en meisjes van Helpman JO13-1 vol goede moed het veld op in het verre Delfzijl. De vorige (beker-)wedstrijd tegen dit team van Delfzijl was geëindigd in een overwinning voor Helpman, dus het zou moeten kunnen. Dat wisten de Delfzijlers ook, dus de mouwen waren al opgestroopt.

Na de ferme handdruk van aanvoerder Mathijs met de scheidsrechter kon de wedstrijd beginnen. Helpman laat er geen gras over groeien en in de eerste minuten zet Ivar al een aanval in. Het schot is krachtig maar mist net het doel. De tegenpartij denkt ‘dat kan ik ook’ dus antwoordt meteen met een tegenaanval, maar Dominique houdt de bal tegen met een stevige klem. Wat volgt is een spannende afwisseling van aanvallen. Helpman heeft her en der wat balverlies waardoor de tegenstander een paar keer gevaarlijk doorbreekt. Meerdere keren schiet Delfzijl op het doel waarbij steeds de buitenkant van de paal wordt geschampt. Oef! Het publiek heeft het zweet op de rug. Trainer Martin begint wat onrustig heen en weer te lopen. Na een half uur spelen zet Delfzijl een tandje bij en Helpman voetbalt zich af en toe flink vast in het spel. Gelukkig was daar de verdediging van Helpman waardoor er ook veel aanvallen van Delfzijl vroegtijdig worden afgekapt.

En dan is het zover: met een dieptepass van Mathijs op Marniek, die hem vervolgens lekker voorlegt op Sam, scoort Sam met een krachtig schot het eerste doelpunt.

0-1 (20’)

Er is geen tijd om het te vieren want Delfzijl denkt weer ‘dat kunnen wij ook!’. Een aanval komt voorbij Dominique, Roos rent er achteraan om te redden wat er te redden valt, een tegenschot…en wéér buitenkant paal. Helpman heeft het geluk aan de […] hangen! Maar gauw daarna valt er dan toch een tegengoal. Die kans zat er dik in.

1-1 (23’)

Maar dan is daar Fabio die met een prachtig schot over de keeper de onderkant van de lat raakt. De bal valt recht naar beneden, maar net bínnen de lijn: een doelpunt!

1-2 (26’)

De tegenpartij heeft nogmaals een ‘net-buiten-de-paal’-actie dus als het fluitsignaal voor de rust klinkt, halen de supporters van Helpman opgelucht adem.

Rust 1-2

 

De kansen van Delfzijl in de eerste helft hebben Helpman doen realiseren dat er werk aan de winkel is. Het fluitsignaal voor de tweede helft klinkt nog na als Fimme en Ivar losbreken. Met een strakke assist van Fimme knalt Ivar een knoeperd van een schot op het doel af… net naast! Delfzijl merkt dat Helpman strakker afwerkt dan in de eerste helft en het wordt lastiger om er door heen te komen. Roos houdt haar mannetje goed in bedwang. Ivar en Fimme proberen het nog een keer, nu andersom met assist van Ivar en schot van Fimme, maar het eindigt wederom naast.

Bram zet de aanval in, maar zijn snelheid wordt ruw onderbroken als hij onderuit wordt gehaald. Als de scheidsrechter geen vrije trap geeft, neemt Bram revanche door recht op het doel af iedereen te passeren en hem erin te knallen. Doelpunt!

1-3 (48’)

Helpman laat geen bal meer gaan. De ballen worden binnengehouden, achterna gezeten en afgepakt. Onder andere met geweldig spel van Maud langs de lijn. Wen schiet er bijna nog eentje in, maar de keeper haalt ‘m net uit de lucht. Bram en Fimme voeren nog een mooie gezamenlijke aanval uit die eindigt in een doelpunt. Maar helaas, even niet goed gekeken: buitenspel.

De wedstrijd wordt even wat grimmig als er een vervelende sliding op Ivar wordt gemaakt. Hier wordt wederom niet voor gefloten. Ivar zet zich er dapper overheen. Even later ervaren Maud en Otto vergelijkbare overtredingen. Delfzijl vecht voor z’n leven. Maar het mocht niet meer baten.

Uitslag 1-3

 

In de evaluatie na de wedstrijd wordt duidelijk dat er met name tevredenheid is over de tweede helft van de wedstrijd waarin Helpman zich goed heeft herpakt. Met enige trots vertelt trainer Marten dat de goal van Fabio een exacte uitvoering was van de training eerder die week. Daar wordt een trainer blij van. De wedstrijd kan samengevat worden als de vele net-niet-kansen van Delfzijl en de stijgende lijn van Helpman die uiteindelijk de overwinning betekende. Goed gedaan, JO13-1!

 

Uw reporter, M. van der Heide
Fotograaf: Bram Rutgers