Helpman JO13-1 overtroeft FC Zuidlaren met 6-0

Iedereen weet het wel vooraf. Van Zuidlaren moet gewonnen kunnen worden. Ze staan met vier punten op de één na onderste plaats. Vraag is alleen, met welke cijfers. “We zullen wel eerst op achterstand komen en dan na de rust gaan we voor de winst”, is één van de scenario’s die uit de spelersgroep te beluisteren valt. Een vertrouwd recept, maar hopelijk toch niet de strategie van de coach van Helpman JO13-1. Dus vol verwachting neemt een klein maar select supportersgroepje van vier personen op deze stralende winterdag plaats langs de lijnen van het sportveld de Wenakkers in Zuidlaren.

 

De wedstrijd is amper begonnen of het wordt duidelijk dat scenario 1 de prullenbak in kan. Na twee minuten volgt een aanval van Helpman over rechts, waarbij Sam op aangeven van Mart vrij voor de keeper komt te staan en de doelkans perfect benut. De verwachting is dan dat de spanning wat minder is en dat er lekker vrijuit gevoetbald kan worden. Maar er volgt daarentegen een nerveus eerste kwartier. Er wordt bij het passen niet de ruimte gezocht door Helpman. De rust ontbreekt om tot goede combinaties te komen en er wordt veel balverlies geleden. Gelukkig is Zuidlaren niet in staat om beter voetbal op de mat te leggen. Het aanvalsspel gaat in die eerste fase heen en weer. Paula komt langs links op en bedient Otto die een doelpoging onderneemt. Dan is het de beurt aan Zuidlaren, dat door het midden doorbreekt, maar gelukkig is Lucas met zijn uitloop sneller bij de bal. Een minuut later moet Lucas zich op de bal werpen om Zuidlaren het scoren te beletten. Vervolgens mag Helpman het weer proberen. Vanuit een voorzet krijgt Lars de bal die de linkerhoek uitprobeert. De bal wordt ternauwernood door de keeper over de achterlijn gewerkt.

 

Maar na dit rusteloze eerste kwartier wordt het overwicht van Helpman langzaam zichtbaar. Opnieuw is het Paula die over links het voorwerk doet en de bal hoog voorzet. Lars weet de bal goed onder controle te krijgen en brengt met een goed gerichte actie de score op 2-0. Enkele minuten later krijgt Tijn nog een mooie doelkans maar zijn schot gaat helaas net over. Kort voor rust krijgt Lars na een hoekschop de bal aangespeeld en haalt schitterend uit. Het doelpunt wordt helaas afgekeurd wegens buitenspel. ‘Onterecht’ is later het commentaar van een geheel onpartijdige vader van de buitenspelschutter in de kantine. Op slag van rust is er dan toch gerechtigheid. Ivar, die ook deze wedstrijd bij de aanval veel opbouwend werk verzet, legt binnen het 16-metergebied de bal terug op de vrijstaande Sam, die de doelkans perfect benut. Helpman gaat met een 3-0 voorsprong bij de rust de kleedkamer in.

 

Na de rust weet Helpman zijn dominante positie nog verder uit te bouwen. De eerste tien minuten na de rust komt de bal niet meer op de helft van de uitspelende ploeg. Doordat Helpman de linies compact weet te houden, kunnen Bart en Paula als verdedigers de aanval regelmatig ondersteunen. Zo brengt Bart bij een hoekschop met een gerichte kopstoot de 4-0 op zijn naam. Even later is het opnieuw raak, wanneer Bart wederom vanuit een hoekschop, genomen door Lars, raak schiet. Vijftien minuten voor het einde benut Tijn de kans om het half dozijn vol te maken na een assist van Paula.

Zuidlaren heeft zich er dan al bij neergelegd. Lucas krijgt de gehele tweede helft zegge en schrijve één aanval te verwerken, waarbij hij actief in moet grijpen.

De winst van Helpman is deze ochtend niet alleen af te lezen aan de klinkende cijfers. Vooral in de tweede helft weten de spelers elkaar in het combinatiespel steeds beter te vinden. Acties van de tegenpartij worden al vroegtijdig afgestopt vooral door een goed opererend middenveld, dat snel kan omschakelen. En ook verdedigend vallen er deze middag nauwelijks gaten. Met twee aanvallende verdedigers vervult Sebastiaan de rol van centrale verdediger, waarbij hij goed de rust en het overzicht weet te bewaren. Volgende week moet het zeker weer lukken in de thuiswedstrijd tegen HS’88 en dan misschien zonder een rommelig Gronings kwartiertje.

opstelling 1-4-4-3
Otto Marnix Lars
(17′ Tijn) (42′ Tijn)
(42′ Otto)
Tomas Wessel
(22′ Ivar) (45′ Tomas)
Sam ©
(45′ Wessel)
Paula Sebastiaan Bart Mart
(40′ Mart) (17′ Nick)
Lucas
Bank: Ivar, Nick, Tijn

Wim Saaltink
17 november 2018

Fotograaf: Vibeke Veenboer