Helpman JO13-1 flikt het weer

Een welverdiend applaus klinkt op van de publieke tribune na afloop van de wedstrijd Helpman JO13-1 tegen Nec Delfzijl JO13-1. Ze hebben het weer geflikt. Na een 2-0 achterstand in de rust weet het team van Helpman in de tweede helft de achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning.

Het ziet er in de eerste helft allemaal niet goed uit. Ook al weet iedereen dat het vandaag in de competitie echt om de knikkers gaat. Helpman staat op de 4e plaats met 10 punten maar Nec Delfzijl zit ons op de hielen met 9 punten. Iedereen verwacht op deze zonnige zaterdagochtend een gretig en aanvallend Helpman te zien. Maar niets is minder waar. Als om half elf afgetrapt wordt, duurt het nog geen 5 minuten of Nec Delfzijl weet vanuit een doorbraak van rechts te scoren. Sebastiaan die de geblesseerde Lucas als keeper vervangt, probeert nog met een uitloop de aanval af te stoppen maar wordt door supersnelle rechtervleugelspeler listig omspeeld, waarna het makkelijk scoren is.

Helpman is ook na dit snelle doelpunt nog steeds niet wakker geschud. Er volgen wel enkele aanvallen bijvoorbeeld van Lars over rechts maar echt gevaar leveren ze niet op. Vanuit de zijlijn probeert Marten de spelers aan te zetten tot een hoger tempo maar het betere spel komt nog steeds van Nec Delfzijl. Zij zetten Helpman constant onder druk waardoor Helpman niet tot goed combinatievoetbal komt en veel balverlies lijdt. Het spel aan onze oogt gehaast en slordig. “Rust aan de bal”, roept Marten dan ook zijn spelers toe.

Langs de lijn slaat na een kwartier spelen opnieuw de schrik toe wanneer de bal opnieuw in het doel van Helpman verdwijnt. Tot grote opluchting van iedereen wordt het doelpunt wegen buitenspel afgekeurd. Daarna gaat er wat meer dreiging van Helpman uit. Het schot van Lars stuit af op de keeper. Sam probeert het met twee afstandsschoten maar ook daarbij staat de keeper, geholpen door zijn lengte, zijn mannetje. Maar juist op het moment dat er wat meer evenwicht in de krachtsverhoudingen te bespeuren valt, slaat Nec Delfzijl voor de tweede keer toe. Het zijn steeds de snelle doorbraken door het midden of over rechts, waar onze verdediging geen antwoord op heeft. Eerder wist Sebastiaan een gevaarlijke aanval nog af te stoppen maar even later gaat het toch mis. In eerste instantie kan het schot nog door de keeper gekeerd worden maar in de rebound is er vervolgens geen redden meer aan. Helpman kijkt tegen een 2-0 achterstand aan.

Helpman probeert het dan nog wel om weer in de race te komen. Ivar en Paula zetten een aanval in over links maar bij de voorzet staat er geen Helpmanspeler om het af te maken. Lars komt nog eens opzetten over rechts en probeert de korte hoek maar de keeper weet de bal te stoppen. Ook de kopbal van Bart bal treft helaas geen doel.

Zo gaat Helpman de rust in. De Helpman-supporters weten wel waar het mis gaat. “Er zit geen rust in het spel”, vertelt de één. “Ze spelen zonder overzicht”. weet de ander. “Rommelig en er wordt niet gecommuniceerd”, valt er ook nog te horen. Kortom, er zal in de kleedkamer een stevig gesprek gevoerd moeten worden, is de conclusie. Iemand had dat al aan Marten meegegeven, vang ik op, maar Marten had al gezegd dat hij niet wist waar hij beginnen moest. Iedereen is het er over eens: wil Helpman nog een kans maken dan zullen ze nu echt aan de bak moeten en een snelle eerste goal moeten maken.

En dat is precies wat er in de tweede helft gaat gebeuren. Het spel is nauwelijks hervat of Helpman zet een aanval in waarbij Lars wordt aangespeeld. Hij schuift de bal door naar de vrijstaande Otto die handig de keeper omspeelt en de bal in het doel legt. Dit is wat het team nodig heeft. De rollen zijn nu omgedraaid. Helpman jaagt op de gelijkmaker en Nec Delfzijl raakt in de verdrukking. Nog geen tien minuten later is het weer raak. Sam geeft een klasse pass af voor de voeten van Otto die opnieuw weet te scoren. De Helpman supporters veren op. Iedereen weet het: er zit meer in het vat. Er volgt even buiten het 16 meter gebied nog een vrije trap voor Helpman, die in de handen van de keeper belandt en vanuit een hoekschop wordt de bal over gekopt.

Na deze stormachtige eerste fase valt het spel van de kant van Helpman wat stil, wat Nec Delfzijl de mogelijkheid biedt om weer in de wedstrijd terug te komen. Marnix die de tweede helt in de goal staat, moet een aantal keren in actie komen. Eenmaal slaat bij de toeschouwers de angst toe wanneer hij met zijn uitloop het halve veld oversteekt maar alles loopt goed af. We zitten al ver in de tweede helft als dan eindelijk het verlossende doelpunt valt. De aanval van Helpman lijkt in eerste instantie te verzanden in een kluwen van spelers. Het schot van Sam stuit af op de keeper maar in de rebound weet Otto toch een gaatje te vinden. Het team kan zijn geluk niet op mede dankzij een hattrick van Otto. Zonder verdere kleerscheuren wordt de wedstrijd uitgespeeld. “Net als vorige week”, klinkt het na afloop opgetogen vanuit het veld. ‘Hopelijk maken ze er geen gewoonte van’, denk ik ondanks deze overwinning bij mezelf.

opstelling 1-4-4-3
Otto Marnix Lars
(24′ Marnix)
Ivar Sam ©
(45′ Mart) (38′ Thijs)
Wessel
(38′ Sam ©)
Paula Bart Mart Nick
(24′ Tomas) (38′ Sebastiaan)
Sebastiaan
(30′ Marnix)
Bank: Thijs, Tijn & Tomas
Geblesseerd: Lucas (Last van hak)
Extra: Thijs (JO12-1)

Wim Saaltink

Fotograaf: Jolanda Smit