Helpman JO13-1 boekt met 5-1 klinkende overwinning op Zuidlaren

Speelde Helpman vorige week nog tegen de nummer één van de competitie, deze zaterdag is FC Zuidlaren, de hekkensluiter, de tegenstander. Nu de weersomstandigheden het opnieuw laten afweten, hopen de supporters in ieder geval warm te worden van aantrekkelijk voetbal en veel doelpunten.
Maar dat valt in het allereerste begin behoorlijk tegen. Zuidlaren opent meteen de aanval. De spits breekt door het midden door maar stuit gelukkig op een attente Lucas, die het schot weet te keren. Kort daarop wordt door een verdedigingsfout van Helpman de bal in de voeten van een aanvaller van Zuidlaren gespeeld. Die hoeft alleen nog maar door te lopen en de bal beheerst in de hoek te plaatsen buiten het bereik van de keeper.
‘Het zal toch niet ….’, flitst het bij de aanhang door het hoofd. Ook de spelers van Helpman beseffen dat er iets recht gezet moet worden. En dat gebeurt meteen in de minuut daarop. De aanval over rechts wordt door Tijn ingezet. De eerste inzet op het doel weet de keeper nog te keren maar vanuit de rebound weet Sam alsnog de bal in het doel te werken.
De gelijkmaker brengt bij Helpman wat meer rust in het spel. Zuidlaren wordt steeds verder op de eigen helft teruggedrongen en de druk wordt steeds groter. Dat blijkt ook wel uit de reeks van corners die Zuidlaren gedwongen is weg te geven. Maar uiteindelijk valt de aanvalsgolf niet meer te keren. Uit een hoekschop van links weet Lars de bal in één keer op zijn slof te nemen en de 2-1 te scoren. Er hangen nog meer doelpunten in de lucht. Paula probeert het vanuit de tweede lijn. De keeper van Zuidlaren weet met kunst en vliegwerk zijn doel nog redelijk schoon te houden. Maar amper vier minuten later is het weer raak. Dit keer weet Otto op een strakke voorzet van Lars het doel te treffen. Hij brengt de stand op 3-1 en dat is tegelijk de tussenstand als de rust ingaat.

Het spel van Helpman is verrassend goed. Moest het elftal het voor de winterstop vooral hebben van individuele acties vooral van Lars, nu overheerst het combinatiespel. De ene keer gaat de aanval over links met Otto als drijvende kracht, de andere keer over rechts, waarbij veel dreiging uitgaat van Tijn. Een ander verschil is dat de spelers nu ook meer overzicht houden en langere dieptepasses durven af te geven. Wel probeert de trainer tijdens de wedstrijd duidelijk te maken dat het spel soms beter over de andere vleugel voortgezet kan worden als daar meer ruimte ligt.
Maar het voetbal van Helpman is snel en gevarieerd ook door de opkomende verdedigers. Hun posities worden vloeiend overgenomen door anderen. Het opkomen van de verdedigers en het steeds goed aansluitende middenveld bieden bij de aanval mogelijkheden om de bal even terug te leggen om ruimte te scheppen. Door de aanvallers wordt daar vaak nog te weinig gebruik van gemaakt. De bal op tijd afgeven is vaak moeilijk in het heetst van de strijd.

Na de rust is het nog niet gedaan met de aanvalsdrift van Helpman. Nog geen twee minuten na het beginsignaal scoort Lars op aangeven van Paula vanuit de linker flank de 4-1. Ondertussen blijven de corners aan de zijde van Zuidlaren met dezelfde stroom neerdalen als de regen. Alleen de doelpunten uit deze hoekschoppen blijven uit. Kopballen worden net overgetikt. Schoten gaan net langs de paal of over de lat. Uiteindelijk valt het vijfde doelpunt weer uit een fraaie combinatie door het midden, waarbij Lars opnieuw Otto op maat bedient. Deze weet de bal trefzeker achter de keeper te werken.

De spanning is daarna wat uit de wedstrijd. Er wordt best nog aardig gevoetbald en er doen zich nog voldoende kansen voor, maar Helpman wordt in de eindfase wat slordig in de afwerking. Bij de aanval wordt de bal vaak wat te laat afgegeven. Eén op één kansen voor de keeper worden niet benut en zelfs met het open doel voor ogen wordt de bal er niet ingeschoten. Maar daar wordt langs de kant niet moeilijk over gedaan want er is deze ochtend door het hele Helpmanteam met veel inzet en intelligentie gevoetbald.

Ook Zuidlaren, dat in de eindfase wat meer ruimte krijgt, weet geen vuist meer te maken. Aanvallen worden door de verdediging van Helpman, voor ze gevaar opleveren, effectief afgestopt. Beide kanten, zo lijkt het, hebben zich bij de 5-1 stand neergelegd.

Helpman heeft bovendien door deze overwinning zijn vierde positie op de ranglijst versterkt. De voorsprong op NEC Delfzijl, zo blijkt na afloop, is uitgelopen tot 4 punten door het verlies van NEC tegen WVV. Kortom, deze zaterdag levert op drie fronten winst op voor Helpman: een 5-1 overwinning, een stevige vierde plaats in de competitie en steeds beter en mooier voetbal. Afgezien van het weer, wat heeft de trouwe supporter nog meer te wensen?

16-03-2019,
Wim Saaltink

Fotograaf: Renzo Terpstra