Helpman haalt in en speelt kopie van originele wedstrijd bij RWF

RWF-VV Helpman
Uitslag: 1-2
Doelpuntenmakers: Michiel Rusch (2x)

Koploper VV Helpman heeft dit inhaalweekend uitstekende zaken gedaan bij RWF: door een overwinning staat de zaterdagploeg nu met vier punten voor op achtervolger Velocitas. Velo dacht dichterbij te komen toen ze de uitslag op Voetbal.nl zagen: 3-2. Dit bleek echter een administratieve beslommering; erg toepasselijk, aangezien deze wedstrijd over gespeeld moest worden door een administratieve vergissing. RWF bleek, net als in de eerste versie van deze ontmoeting, een stugge en veerkrachtige ploeg. Dit was, gelukkig voor de Blauw Witten, wederom niet genoeg om een gelijk spel tot stand te brengen.

Het grootste wapen van RWF bleek in beide ontmoetingen het belabberde veld. Waar andere ploegen de verwarming van de tegenstander te hoog zetten, besluit RWF het prachtige hoofdveld te laten voor wat het is, en op veld 2 te spelen. Een ondergrond waar zelfs koeien hun snoet voor ophalen. Toch was Helpman de eerste fase van de wedstrijd de baas op het veld, wat leidde tot de 1-0 van Michiel Rusch, die zijn directe tegenstander voorbij speelde en in de korte hoek raak schoot.

Hierna volgde een erg zwakke periode van de Blauwwitten. Er werd niet meer hoog druk gezet en RWF kwam steeds dichterbij het vijandelijk doel. Vooral door middel van corners en vrije trappen werden ze gevaarlijk. Gelukkig was het Michiel Rusch die uit het niets zijn tweede goal van de middag maakte en hiermee de mindere periode van Helpman afsloot. Hij omspeelde twee verdedigers én de keeper en schoof de bal in het lege doel. Hiermee was het eerste offensief van RWF mislukt.

Hier nam de deze week 30 jaar geworden Jan de Haan, trainer van RWF, echter geen genoegen mee. De muren hebben oren, en zij hoorden hoe de oefenmeester de spelersgroep van RWF al schreeuwend duidelijk maakte dat de strijd nog niet gestreden was. De vorige keer, de wedstrijd die over gespeeld moest worden, waren ze bijna tot 2-2 gekomen en dat was deze keer ook mogelijk, zo luidde de boodschap. RWF voegde de daad bij het woord en maakte na ongeveer tien minuten in de tweede helft de 1-2. Na een fout van Niels Sillen kon in de rebound eenvoudig afgewerkt worden.

De keeper, die wat last had van zijn schouder, moest noodgedwongen in het doel staan omdat ook collega Rik Dagelet geblesseerd was. De twee goalies zorgen het hele seizoen al voor kopzorgen. Aanvaller Tijmen Roepel heeft al eens, weliswaar verdienstelijk, het doel moeten verdedigen. Trainer Peter van der Slot staat bij de training vaak noodgedwongen op de goal. Niet een ideale oplossing, aangezien hij niet de reflexen maar wel de lengte van Kostas Lamprou bezit.

De 1-2 was het moment voor de Helpernezen om er een tandje bij te doen. De nummer van RWF nam het afstoppen hiervan wel erg letterlijk, en zorgde ervoor dat Stan de Vries Ajax-PSV niet buiten de deur durft te kijken: een half tandje minder. Een lompe en onzorgvuldige actie. Mart Huls viel in voor Stan de Vries, en vulde zijn invalbeurt net als Rolf Joling uitstekend in. Mart schakelde zijn directe tegenstander uit en Rolf won al zijn kopduels en was balvast.

Onzorgvuldigheid, daar was de scheidsrechter van vandaag ook schuldig aan. De afstand van een muur tot de bal bepaalde hij door vanuit een willekeurige positie in de zestienmeter een paar stapjes te zetten. Het is niet heel waarschijnlijk dat de beste man de stelling van Pythagoras kent, maar toch werd de afstand middels een driehoeksloopje bepaald. De plek voor een ingooi werd ook niet op de kilometer bekeken: ‘’Gooi maar!’’. Ach, ze doen het ook nooit goed, die scheidsrechters. Zijn het niet mierenneukers, dan zijn ze wel onzorgvuldig.

Willem Gootjes stoorde zich aan de arbiter en noemde de scheids een mafkees, bestraft met een gele kaart. Volgende week mag de Sergio Ramos van VV Helpman niet meedoen tegen de Lauwers. Ook Rick Heim pakte een gele prent na een harde overtreding, maar zorgde er de rest van de wedstrijd wel voor dat de tegenstander niet in de buurt van het doel kwam. Zoals altijd. Rick Heim wordt weliswaar weinig genoemd in de wedstrijdverslagen, maar is elke week een rots in de branding en zorgt met zijn snelheid en spelinzicht voor de nodige rust achterin.

Dit was dan ook hard nodig, want de laatste twintig minuten was het alleen een kwestie van tegenhouden voor Helpman. Hierbij ging Jorin Keekstra voorop in de strijd, terwijl zijn broer Jesse de spanning vanaf de kant wederom niet aankon: “KOM OP BOYS!!!!’’. Ook Hessel Wijnja was belangrijk in de slotfase; de marathons die hij loopt kwamen nu ook op het voetbalveld van pas. En dát na een nacht met weinig slaapuurtjes en veel lichamelijke inspanning.

Er was opluchting toen de scheidsrechter de laatste keer op zijn fluit blies. De vrije trappen en het opportunistische spel van RFW waren overleefd: een 1-2 overwinning! Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen De Lauwers.

Michiel Rusch