Eindstand: Groninger Boys 4 – Helpman 4 (4-3)

Er staat wel eindstand, maar kunnen we wel van een eindstand spreken als er na 87 minuten wordt afgefloten? Een zeer turbulente wedstrijd die in een 4-3-overwinning voor de thuisclub heeft geleid, maar hoe ver het zo heeft mogen komen…?

Helpman begon niet geconcentreerd aan de wedstrijd en kreeg na een klein kwartier spelen de eerste tegengoal om de oren, een langzame schuiver in de verre hoek nadat een steekpass doorkwam. Het betere van het spel hebben betekent ook niet dat je voorstaat, maar na een klein halfuur trok onze reserve-aanvoerder de stand wel gelijk. Na een vrije bal aan de linkerkant van het veld van onze kast Frank kon Bobbie goed vrijstaand inkoppen en stond de 1-1 op het elektronisch scorebord. We bleven drukken en na een grote kopkans van onze aanvoerder en een slordige bal van Jeroen op Jonah die 1-op-1 kwam, was het toch weer Groninger Boys dat scoorde. Na ongelukkig uitverdedigen schoof de aanvaller van de thuisclub de bal in de verre hoek. Zo snel dat deze goal kwam, zo snel lag de 2-2 al weer achter de 53-jarige doelman van GB. Onze Passie legde van een meter of 30 aan en pardoes knalde de bal via de onderkant van de lat zo achter keeper, een wereldgoal waar zelfs John Arne Riise jaloers op zou zijn.

De wedstrijd ging tot aan dit moment fair en nagenoeg geheel gelijk op, maar de scheidsrechter besloot er een potje van te gaan maken. Hij verloor de complete autoriteit nadat een potige middenvelder van GB vond dat hij een strafschop verdiende en, intimiderend, zijn punt maakte tegen zowel onze verdediger als de scheids. Een kleine twee minuten later wees hij ook daadwerkelijk naar de stip, toen er zou zijn ‘getrokken’ bij een hoekschop van GB. Het publiek dat al rijkelijk van de pils aan het genieten was, schatterde het uit van het lachen toen de doelman naar voren kwam om de penal te nemen. De eerste strafschop schoot hij op de rechterpaal, maar meneer de arbiter vond dat de keeper te veel bewoog, terwijl hij op zijn lijn bleef (de scheids kent de regels niet) en kende de penalty opnieuw toe. Ditmaal dook onze keeper naar de linkerhoek en hield de penalty tegen, waardoor we met een 2-2 stand de kleedkamer in gingen.

De tweede helft was er een om niet te vergeten, in negatieve zin. De scheidsrechter raakte compleet de weg en de leiding kwijt, waardoor de ene na de andere krankzinnige overtreding gemaakt werd. Het toppunt was de overtreding op Arman, die er helaas geblesseerd van af moest. Een roekeloze sliding met twee benen vooruit was slechts goed voor een gele kaart. Op dat moment was de stand al 3-3, door een hele nette kopgoal in de kruising van GB en een goeie inglijder van Arman voor Helpman. Hoewel Helpman het betere van het spel hield, werd de club benadeeld door meermaals een vermeend ‘buitenspel’ met als toppunt de afgekeurde goal. Als de verdediging van de tegenstander zelfs zegt dat het geen buitenspel was, dan zal dat op dit niveau ook niet zo zijn… Met 86 minuten op de klok kreeg GB een vrije trap die, na een verlengde bal, op het hoofd van een aanvaller van GB kwam en voorbij onze keeper kopte. Dit was de 4-3 en de vlaggenist stak zijn vlag omhoog voor buitenspel, zonder resultaat. De scheidsrechter was al flink tegen ons aan het fluiten en keurde deze goal, door het trekken van verkeerde conclusies na overleg met de vlagger, toe. Een kleine minuut later, met 87 minuten op de klok, floot hij af voor het einde van de wedstrijd…

Zelden hebben wij als Helpman 4 zijnde zo’n matige en belachelijke scheidsrechter gehad als vandaag. Als het aan ons ligt, blijft het hier niet bij. De wedstrijd is niet eens volledig uitgespeeld en we zijn dermate benadeeld, dat we hebben verloren van niet alleen de tegenstander, maar ook de scheids. Hopelijk is het volgende week beter, maar dan mogen we ook weer voor het eerst officieel thuis. Laten we daar het beste van maken met z’n allen, kom op Helpman 4!

Casper