Het ontstaan, de geschiedenis en toekomst van v.v.Helpman.

4 september 1924. Zonder bal, veld en geld werd de voetbalvereniging Helpman opgericht. 60 leden hadden zich aangemeld. Met vereende krachten werd er een veld aangelegd. En keurig op tijd voor de start van de competitie 1924/1925 begonnen drie elftallen aan hun seizoen. De v.v.Helpman was geboren.

De tweede wereldoorlog werd doorstaan, voetbal ging door en was voor velen een uitlaatklap. In het kader van de bevrijdingsfeesten werd aan het eind van de oorlog een mooie wedstrijd gespeeld tegen
Het Perthregiment op het Be Quick terrein.

Helpman ontwikkelde zich als wijk in Groningen en de voetbalvereniging groeide mee. Bij het 40 jaar bestaan in 1964 wordt een verhuizing van het veld ‘achter het Helperbad’ naar Coendersborg aangekondigd. De jeud groeit snel in deze tijd en de leden die Helpman heeft beschouwen clubliefde als de meest normale zaak.
In 1965 wordt de eerste steen gelegd voor het nieuwe onderkomen op Coendersborg en in 1966 wordt het clubhuis geopend. Inmiddels is de club 7 senioren- en 15 jeugdteams groot.

In 1976 groeit Helpman uit z’n jasje en wordt er een nieuw clubhuis op Coendersborg gebouwd. Het oude clubhuis gaat dienst doen als kleedkamers en het bestuurs onderkomen. Het eerste zondag elftal speelt in deze dagen 1e klasse.

Het clubblad toont in juni 1982 een hele lijst nieuwe leden, Helpman begint dit seizoen met op zaterdag voetballende senioren. Er worden 2 zaterdagteams ingeschreven bij de KNVB. De start van een florerende zaterdagafdeling die in 1984 wordt uitgebreid met Damesvoetbal. Er spelen dan 21 seniorenteams en 7 jeugdteams.

En dan is het 1990. Het jaar waarin bekend wordt dat we gaan verhuizen naar de Esserberg. De ‘Laatste Nacht op de Coendersborg’ wordt een spontaan feest waarna het vrijwilligerslegioen, waarom Helpman bekend staat, in touw komt.

8 december 1990 wordt de naam van ons nieuwe onderkomen onthuld: DE HELPERBORG.
Ons nieuwe onderkomen trekt ook veel nieuwe (jeugd) leden. In 5 jaar tijd groeit de jeugdafdeling door naar 200 jeugdleden. Een hele organisatie.

Het 70 jarig bestaan in 1999 wordt een jaar lang gevierd met diverse toernooien, een Helpman-Wijkvolleybal-toernooi en heuse Disco-Karaoke avond.

Inmiddels is het 90 jarig jubileum gevierd (2014) en leeft de v.v.Helpman in 2017 als nooit te voren. 850 leden, waarvan 730 actief lid zijn. Een eerste zondag elftal in de 2e klasse strijdend voor lijfsbehoud, een 1e damesteam bovenaan de ranglijst en het zaterdag eerste team strijdend in de derde klasse. Veel van onze jeugdteams strijden in hoge klasses.

Nog immer is de slogan “Helpman, een Club voor je Leven” van toepassing. Helpman is een voetbalclub waar iedereen, recreatief of prestatiegericht, moet kunnen voetballen. Plezier en prestatie gaan hand in hand bij ons Blauw-Witten. Trots zijn we op ons vrijwilligers-leger, ons onderkomen en de verbondenheid die menigeen met de club heeft.

OP NAAR 100 JAAR HELPMAN IN 2024, wat een feest zal dat geven!! Dat mag je niet missen.