BLIK OP 2018-2019

Afgelopen zaterag 5 januari was het traditionele Nieuwjaarsfeest. Een feest voor alle leden. Goede gewoonte is dan om als voorzitter even terug en vooruit te blikken. Omdat niet iedereen aanwezig was of kón zijn hieronder een kort verslag van de BLIK OP 2018-2019

 

BLIK OP 2018-2019

En zo is er weer een jaar voorbij. Een mooi moment om even kort terug te blikken op het jaar en jullie hoogte te brengen van hoe onze club er voor staat.

Het gaat ons goed! We hebben een mooie club staan en als ik zo om me heen kijk en diverse vroegere bolwerken, met name in de financiële, problemen zie geraken dan ben ik altijd toch maar blij dat we normaal zijn blijven doen.
Gewoon onder de amateurvoorwaarden. Voetballen naar mogelijkheden op het hoogste niveau maar vooral veel plezier maken in een omgeving waar je je vrienden maakt en ontmoet.

Dat betekent niet dat wij op onze lauweren kunnen gaan rusten want we zeilen nu eenmaal strak aan de wind op financieel vlak en ook het aantal aantal vrijwilligers baart mij zorgen. Ook de in de afgelopen ALV genoemde vergoedingen welke wij vanuit het Gelijke Speelveld tegemoet kunnen zien, zijn gelden waar we zuinig en doordacht mee om willen springen en waar we als we het gaan besteden, we dit ook met visie en beleid op onze toekomst willen doen.

We zullen de nodige gelden weer besteden aan het noodzakelijke onderhoud van onze opstallen. Maar ook zal een fors gedeelte worden besteed aan voetbal.

 

VOETBAL

We zijn zeer tevreden over de prestaties van onze eerste elftallen. Zo tevreden dat we het contract van Rene Wollerich inmiddels verlengd hebben als hoofdtrainer maar ook trots dat we hem als technisch adviseur / HJO aan ons hebben kunnen binden om meer sturing aan de jeugdafdeling te geven.
René brengt een enorme kennis aan trainersvaardigheden maar ook sociale vaardigheden mee, kan ook jeugdtrainers beter maken. Hij heeft visie op een organisatie waarbij hij doorkomende jeugdspelers en toekomstbeeld voor de club niet uit het oog verliest. René, veel succes in je verlengde én nieuwe functie, het vetrouwen en ondersteuning is er.

 

 

Ook zijn we zeer content met de resultaten van Zaterdag 1.
Dit heeft dan ook geleid tot een contractverlenging van Peter van de Slot.
Ook hier ervaren wij als bestuur naast de trainerskwaliteiten van Peter dat hij een goed beeld heeft van hoe het bij Helpman werkt en wat we hier belangrijk vinden.

Peter en natuurlijk Zaterdag1, veel succes de tweede seizoenshelft… winterkampioen maakt je nog geen kampioen in Mei, maar ik heb ergens gelezen dat 90% van de winterkampioenen ook daadwerkelijk de eerste plaats bezet aan het eind van de rit.

Bij de dames en meidenafdeling is het qua organisatie wat onrustig, noem het groeistuipen en hier zijn we met enthousiaste mensen bezig om hier ook de benodigde lijn weer in aan te brengen. Een oproep aan iedereen: Allemaal de neuzen dezelfde kant op! Niets is groter dan de club.

 

Jeugdafdeling:

Hoopgevend bij de jeugdafdeling is dat onze oudste jeugd (JO19) ook bovenaan staat.
Ook hier geldt natuurlijk dat het nog even moet gebeuren maar na seizoenen lang onderin bivakkeren moet dit voor de mannen ook wel eens heel lekker zijn.

Make us proud!

 

Een tegenslag bij de jeugd is het aangekondigde vertrek van Renzo Terpstra als hoofd TC. Renzo heeft een carriereswitch gemaakt en dat vraagt meer aandacht. Renzo en daarmee wij, zoeken nog een opvolger. In ieder geval heel erg bedankt voor je inzet. Mocht u goede kandidaten weten of zelf interesse hebben in een dergelijke functie… WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU !

Wat dan weer een lichtpunt is bij jeugd is de ‘terugkeer’ van Ben Weinans op de velden. Ik heb weer ouderwetse trainingsmethoden gezien op het veld waar vol enthousiasme en met veel plezier een training werd afgewerkt in een stromende regen. Ben is zeer begaan met onze club en een voorbeeld voor velen. Mooi!!!

 

Sponsorcommissie.

We zijn op zoek naar meer financiele middelen om onszelf wat meer ruimte te geven en zo eens wat extra te kunnen doen. Speerpunt hierbij is om dit jaar de sponsorcommissie daadwerkelijk op te starten. Op het afgelopen jubileumfeest presenteerde onze hoofdsponsor Rien Willems van Albert Heijn Willems zich al als entehousiasteling voor de nieuwe sponsorcommissie. En én passant bood hij ook nog eens twee prachtige stoepborden aan waarmee we uitingen doen bij de entree en waar benodigd. Voor de sponsorcommissie heb ik heb al diverse toezeggingen van leden om hierin wat te betekenen maar mocht je nog sprankelende ideeen hebben… sluit aan!

 

Bestuur:

Afgelopen jaar is op bestuurlijk niveau de wisseling van penningmeester beklonken en in de ALV goedgekeurd. Barry Bakker heeft de rol van penningmeester van Ulrik overgenomen.

Barry werkt als controller bij Engie in Roden en zal in nauwe samenwerking met de in functie teruggekeerde Jaap Top de financiele administratie en het financieel beleid uitvoeren.

Barry heeft ruim 15 jaar voor zaterdag 1 gespeeld en zijn mooiste uitspraak tot nu toe was: ik vond het nu wel tijd om eens iets terug te doen voor de club!

 

Aan de slag met Barry! Maar niet natuurlijk voordat we ‘afscheid’ van iemand hebben genomen, Ulrik!

Ulrik:

Heeft in best wel roerige tijden en in kleine bestuurlijke bezetting vele jaren de rol van penningmeester vervuld. Toen ik met hem ging samenwerken en we elkaar vaker spraken kwam steeds weer hetzelfde verhaal bovendrijven. Ulrik had als penningmeester als snel een bijnaam gekregen. Dagobert Duck. En Ulrik vertelde mij dat hij dit in het begin niet leuk vond maar gaandeweg steeds meer de naam ging waarderen omdat het stond voor schatbewaarder, zuinigheid en doordachtzaamheid. Die kenmerken hebben hem doen helpen om de financiele huishouding over al die jaren tip top in orde te hebben. Naast zijn functie als penningmeester heeft Ulrik ook veel nevenactiviteiten op zich genomen. Ik noem even de AH plaatjesactie, maar ook voor een schoonmaak na een feestje draaide hij zijn hand niet om. Een waardig Helpman lid. Als dank hebben we Ulrik een dinercheque overhandigd en een mooie bos bloemen voor Marian die hem zo vaak heeft moeten missen voor weer een klusje voor Helpman.

 

Ulrik werd ook nog ondersteund. Frank Bakker was op de achtergrond altijd daar voor hand- en span diensten. Dank hiervoor Frank. Ook hem kwam een mooi bos bloemen toe.

 

Gelukkig hebben we de functie van penningmeester dus weer kunnen invullen met Barry maar ook voor de ondersteuning van Barry (de oude Frank rol) is een opvolger. Oud gediende Jaap Top gaat er voor zorgen dat hij samen met Barry de geldstromen controleert, en ik kan jullie inmiddels uit eigen ervaringen melden dat hij dit serieus oppakt. Hoezo afleveradres Harkstede??? Waar is dit product??? Prima, een nieuwe schatbewaarder.

 

Sociale Controle.

Controle door Jaap in dit geval… wel een puntje waar ik bij deze gelegenheid evenwat dieper op in wil gaan. Onze kantine is naast de contributie-inkomsten nog steeds de belangrijkste inkomstenbron. Wat mij dan verontrust is dat de omzet achterblijft bij de inkoop. Wanneer de inkoop stijgt en de omzet niet hoger wordt gaat er iets mis. En dat misgaan wil ik wel even duidelijker omschrijven: Teveel gebruik zonder te betalen! Hoe gaan we dit voorkomen? Camera’s? Beveiligers met een V op de borst bij de bar??? KomOp zeg… we zijn hier omdat we het gezellig, leuk vinden en sportief willen presteren. Maar wanneer je hier iets te drinken neemt of iets te eten neemt wordt er betaald! Dit kunnen we gaan controleren maar daar heb ik jullie voor nodig! Sociale controle heet dat! Vanaf nu wordt er niets meer weggegeven van achter de bar, wordt er niks meer zonder te betalen geaccepteerd aan de andere kant van de bar en spreken we elkaar hierop aan!

Ze zitten namelijk ook aan jouw centen. Door elkaar aan te spreken op dergelijk gedrag zal het verbeteren. Daar ben ik van overtuigd.

 

 

Jubilarissen:

 

Theo Doornkamp en Jan Klip, 70 jaar lid!

Waar we eerder dit seizoen een unieke prestatie hadden door het 80 jaar lidmaatschap van Hans van Ringen, waar we rond de wedstrijd van het eerste tegen Roden aandacht hebben besteed hebben we nu twee leden geëerd die dit jaar maar liefst 70 jaar lid zijn van de club. En hoewel het geen speldje oplevert willen we er als bestuur toch aandacht aan besteden en jullie laten weten hoe trots we zijn op jullie.

Ondanks dat ze allebeide 70 jaar lid zijn heb ik het hier over twee verschillende mensen. Want waar Theo Doornkamp precies 3 en een halve zin in het jubileumboek heeft heeft Jan Klip een hele pagina waar hij omschreven wordt.

Theo Doornkamp, in mijn beleving een man waar je tegen op keek. Ik was destijds toen weliswaar ook maar 1 meter 40 of zo maar zijn voorkomen… Vele jaren bestuurslid ondermeer als kantineverantwoordelijke binnen het bestuur waar hij een prachtige groep kantine medewerkers aanstuurde. En hij heeft volgens mij veel plezier beleeft. Ik moet hier natuurlijk ook zijn vrouw Alie noemen die ook menig kantinedienst heeft vervuld. Theo Doornkamp, Een stille kracht… nooit op de voorgrond maar een echt blauw wit hart!

Jan Klip, is voor de meeste hier aanwezig wel een bekende. Zeer begaan met alles wat Helpman is. Ook zijn bestuursjaren zijn niet meer op twee handen te tellen. Maar ook sponsoren werven, Oprichter van het Rad van Avontuur en Club archivaris… zo maar wat activiteiten van Jan. Bij elke activiteit van Helpman wel aanwezig tot in de late uurtjes, straks weer aanwezig bij het Spanjekamp en ohhhh… wat heerlijk was het te zien bij het laatste kampioenschap van Zondag 1, hoe trots en blij hij was. Voor mij een voorbeeld van inzet en clubliefde.

Theo en Jan, hoewel geen speld waard volgens de strenge regelementen, hechten wij als bestuur er waarde aan jullie in de spotlight te zetten en onze waardering te laten blijken voor alles wat jullie voor de club hebben betekent.

Uit een bos bloemen en een welgemeend applaus van de aanwezigen bleek dat ze gewaardeerd worden en dat we trots op hun zijn.

 

50 jaar lid! Gerard Klinkhamer

Door met de jongere garde… Gerard Klinkhamer…
Op latere leeftijd lid geworden van Helpman maar niet lang gevoetbald. De rug werkte niet mee en als werknemer bij het GAK wist je natuurlijk wat dat kon betekenen en dus gestopt. Maar het was te laat… het Helpman virus had jou én Marie te pakken. Zonen Jan en René gingen ook nog eens bij Helpman voetballen en in 1976 is Gerard wedstrijdsecretaris en bestuurslid te worden. Ondersteund door Marie, die zo ook haar klusjes deed bij Helpman is Gerard een gewaardeerd lid… hoewel niet door iedereen op z’n tijd. In de tijd van Gerard als wedstrijdsecretaris speelde ik in het tweede elftal en wanneer je tegen een gele of een andere kleur kaart opliep was er in een kleedkamer altijd de gevleugelde uitspraak dat de brievenbus als ‘gekleppert’ had. En hoe hij het voor elkaar kreeg in die tijd is mij nu nog een raadsel maar als je te lang in de kantine bleeft hangen lag de keurig getypte brief al op de mat voordat je thuis was. Prachtige tijden, daarvoor hartelijk dank. Ook heeft bij Gerard menigmaal de brievenbus gekleppert. Dan vielen de kantinesleutels ‘snachts weer door de deur.

Gerard, ik was zeer vereerd om jou te mogen eren voor je 50 jarig lidmaatschap en ontroert door het opspelden van dit bijbehorend speldje. Ik feliciteer jou maar indirect ook Marie met het behalen van deze mijlpaal.

 

Na de huldiging van Gerard Klinkhamer mocht ik dan ook zelf mijn 40 jarig speldje opgespelt krijgen. Mooie woorden gesproken door René Kuipers, dank daarvoor.

Weer een stapje jonger… Wolter Boon, 25 jaar lid!

Waar ik van voorgaande jubilarissen veel kan putten uit het geweldige jubileumboek van ons 75 jarig bestaan staan Wolter en zijn zoon Mark enkel op een foto. En toch heeft Wolter al heel veel voor onze club gedaan. Niet altijd de makkelijkste taken en functies op zich genomen en niet altijd in de mooiste tijden. Hij kan als geen andere dingen verwoorden en staat achter zijn woorden. Emotioneel betrokken en hij zal wat beter naar zijn fysiotherapeut moeten luisteren. Mijn ervaringen met Wolter zijn al wat langer en ik mag hem denk ik rekenen tot mijn vrienden. Wat een lol op de Helpman4-5 weekenden waar we ons met werkelijk vreselijke humor vermaken. Wolter van leider tot bestuurder maar zeker als voetbalkameraad, hartelijk dank voor de afgelopen 25 jaar en ik hoop dat we samen dan ook voor de vervolgspeld door mogen gaan. Gefeliciteerd!

 

25 jaar lid Mark Boon:

Moeilijker wordt het dan om woorden voor Mark te vinden. Net als pa 25 jaar lid. Maar wel een betrokken lid want toen wij bezig gingen met de voorbereidingen en installatie van de hufterproof douchekoppen was daar opeens Mark die ons kwam helpen. En wat schetste mijn verbazing; hij is handig! Voetballend met ups en downs voor wat blessures betreft maar als geen ander kan hij die dingen overwinnen en dan weten we precies waar we over praten. Ook kan hij overal voetballen. 1,2,3, en zelfs in het ‘ouwe lullen’team van je vader, en wat vond hij dat mooi. Mark, dank voor de afgelopen 25 jaar. Gefeliciteerd en ik hoop dat jij je plek binnen de club blijft vinden.

 

Na de plichtplegingen ging het feest van start met Jessy en een chinees buffet en was het nog lang onrustig en gezellig in de kantine en de wijk Helpman.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jan van der Lei
Voorzitter v.v.Helpman