Bekersurprise v.v. Helpman Vr1 tegen Nieuw Roden Vr1

GRONINGEN – De v.v. Helpmanvrouwen hebben in de ½ finale van het KNVB Bekertoernooi vriend en vijand verrast door op eigen veld topfavoriet Nieuw Roden met 3-0 te verslaan. In de competitie in de 2e Klasse was het team van Wiebe Kooiker twee keer te sterk voor de Helpmanvrouwen. De doelpunten aan Helpmanzijde kwamen op naam van Zarah Schrijver, Sieta Anema en Laura Top.

 

Op het kunstgrasveld op sportpark De Esserberg ontvingen de Helpmanvrouwen titelkandidaat Nieuw Roden. In twee eerdere confrontaties (competitie) wisten de vrouwen uit Nieuw Roden tot tweemaal toe aan het langste eind te trekken. Helpman speelde een alles-of-niets wedstrijd, waarbij het Nieuw Roden constant onder druk probeerde te zetten. Dat resulteerde in de 7e minuut al in een levensgrote kans van Laura Top. In een één tegen één situatie met de Nieuw Roden – doelvrouw wist zij de bal niet in het doel te krijgen. Nieuw Roden voetbalde in het eerste bedrijf iets makkelijker dan de gastvrouwen. Het zeer technisch begaafde elftal van Wiebe Kooiker kon echter in het zestienmetergebied niet voor gevaar zorgen. Voor Helpmankeepster Mayra Tjin A Koeng was er niet veel werk aan de winkel. Aan de andere kant kon Helpman diverse malen dichtbij het doel komen. Met name uit de corners ontstond er veel paniek voor het Nieuw Roden – doel. Maar tot doelpunten kwam het niet. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Helpman steeds meer moeite om de Nieuw Roden – defensie onder druk te zetten. Hierdoor kon Nieuw Roden makkelijker onder de druk uit voetballen. Met een brilstand gingen beide ploegen aan de thee.

 

Na rust hetzelfde spelbeeld. Een makkelijker voetballend Nieuw Roden in de kleine ruimte en een compact en agressief v.v Helpman dat via de counter eruit wilde komen. Uit de eerste counter in de tweede helft was het Zarah Schrijver die haar ploeg op voorsprong bracht. Zij liep aan de rechterkant haar directe opponent voorbij en schoof de bal in de lange benedenhoek in het doel, 1-0. Nieuw Roden ging hierna op jacht naar de gelijkmaker, maar stuitte iedere keer op de sterke Helpmandefensie. De moegestreden Justine Kuiper werd naar de kant gehaald. Voor haar kwam Lianne Gout binnen de lijnen. Ook de 2-0 kwam uit één van de gevaarlijke Helpman-counters. Sieta Anema werd de diepte in gelanceerd. Zij zag de Nieuw Roden – doelvrouw uit haar doel komen en wist op haar beurt de bal met een sliding vanaf 20 meter in het doel te krijgen, 2-0. Ook nu liet Nieuw Roden het er niet bij zitten en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. Helpman had duidelijk moeite met het positiespel van de Nieuw Roden – vrouwen, maar ook nu werd de ene na de ander Nieuw Roden – aanval door de sterke Helpmandefensie afgestopt. In de 73e minuut gooide Laura Top de wedstrijd definitief in het slot. Uit een counter en oog in oog met de Nieuw Roden – doelvrouw verzuimde zij nu niet en schoof de bal in het doel, 3-0.

 

Na afloop was de vreugde aan Helpmanzijde groot, mede ook na het nieuws dat Helpman 1 in Nieuw Roden haar eerste kampioenschap sinds 1991 wist binnen te halen. Dubbel feest in de Helpmankantine. Onderling met Nieuw Roden werd al gesproken om een eerlijke verdeling van de prijzen: Helpman de beker en Nieuw Roden de titel!

 

Opstelling

Mayra Tjin A Koeng; Aline v.d. Berg, Betty Biemans (83e Veronica Pot), Inge Moltmaker en Renee Riekert, Sieta Anema, Estelle Zwiers en Noor Dekker; Zarah Schrijver, Justine Kuiper (63e Lianne Gout) en Laura Top.

Doelpunten: 47e. Zarah Schrijver 1-0, 63e Sieta Anema 2-0 en 73e Laura Top 3-0

Toeschouwers: 63

Marco Pesiwarissa