27 juli 2016 Nantong China Verslag van MC1

Geschreven door Ingrid van der Woude

Om 7:00 uur in de ochtend is het al snikheet in Nantong. Binnen loeit de airco, buiten is het 40 graden Celsius. Door het raam klinkt het aanzwellende gesis van de cicaden. Dat komt en gaat de hele dag door. De cicaden kunnen met hun geluid wel 100 dB bereiken. Daar ligt ook ongeveer de pijngrens van de mens. Maar de Groningers merken het amper meer op. Na de eerste dag behoren de cicaden samen met de claxons tot het achtergrondgeluid van de stad.

Wat minder snel went, is de hitte. De wedstrijd is vandaag in de ochtend en de spelers kijken elkaar zorgelijk aan wanneer zij de gekoelde lobby van het hotel uit lopen. Dit is toch niet meer te doen. Toch stappen zij in de bus, want voor voetbal zijn ze naar Nantong gekomen.

Elke dag zitten zij met hun tegenstanders in de bus. Samen in het hotel, samen in de bus, samen op het veld. De Chinese speelsters zijn gek op de Helpman meiden. Ze dollen met elkaar in het hotel, er worden cadeaus uitgewisseld en ze willen vooral veel op de foto met de Nederlandse meisjes. De Groningers voelen zich filmsterren. Iedereen bekijkt hen van top tot teen, monden vallen letterlijk open wanneer zij voorbij lopen en iedereen staat klaar met z’n telefoon om hen gevraagd en ongevraagd vast te leggen op foto en film.

Met de bus aangekomen bij de velden, lijkt het nog weer warmer te zijn. In de kantine van de school krijgen zij een ondefinieerbaar soepje; grijs en waterig, net slootwater. Maar de meiden zijn ondertussen heel wat gewend en nemen het allemaal. Vooral omdat ze weten dat het hen kan helpen in de hitte. Hoe slecht de omstandigheden ook zijn, zij zijn er klaar voor. Het loopt echter anders dan verwacht. Nadat er drie dames, in de wedstrijd voor hen, door de hitte zijn bevangen, wordt de wedstrijd verplaatst naar de middag.

’s Middags zorgt een flinke plensbui voor wat afkoeling en de meiden trappelen van ongeduld om met de wedstrijd te beginnen.

Wanneer de tegenstander op het veld verschijnt, is het moeilijk om niet te lachen. De spelers van het Koreaanse team Changwon Myoungseo zijn namelijk extreem klein naast de Helpman meiden. Het lijkt fysiek een ongelijkwaardige wedstrijd, maar de tegenstanders blijken technisch goed getraind en zijn watervlug.

VV Helpman start in de eerste helft met veel energie. Changwon Myoungseo komt met moeite door de verdediging. Elke keer staat er weer zo’n reusachtige speelster van Helpman in de weg. De Groningers gaan er helemaal voor en laten prachtige aanvallen zien. Er wordt met acht tegen acht gespeeld op half veld en spelers als Marijn Hoppenbrouwers hebben moeite met de kleine goal. Zij schiet de bal meerdere keren tegen de lat. Maritt Schrama lijkt geen last te hebben van de warmte en weet vaak met veel snelheid de goal te bereiken maar de bal wil er maar niet in.

Ondertussen is de regen van de middag alweer volledig verdampt en veel spelers kampen met ademhalingsproblemen en oververhitting. Elke drinkpauze wordt aangegrepen om niet alleen veel water naar binnen te werken maar ook om hoofd en lijf af te koelen.

De tegenstanders hebben veel minder last van de warmte en bewegen zich snel en moeiteloos over de veld. Al in de eerste helft weten zij een punt te scoren en dat brengt de stand op 1-0.

Vlak vóór het fluitsignaal van de eerste helft komt Marieke Japenga ten val waardoor zij in de tweede helft niet meer mee kan doen. Rosanna Franssen komt erin en enkele spelers krijgen een andere positie. VV Helpman verbaast het publiek met vele mooie individuele acties van o.a. Marieke Moorman en Anna Pikkemaat. En ook Elza Jochems laat zich niet uit het veld slaan door de temperatuur en weet meerdere keren de goal te bereiken. Tot ieders verbazing krijgt zij om onduidelijke redenen een gele kaart die Changwon Myoungseo een penalty oplevert. Noah de Vries stopt deze strafschop vakkundig maar daarna wordt de bal alsnog ingeschoten: 2-0.

Even later in de tweede helft maakt Changwon Myoungseo een fout en mag Helpman een penalty nemen. Jildou van der Woude schiet deze bal met een strak schot in. Het is 2-1.

Daarna blijft het spannend. Helpman kan nog steeds winnen. De meiden zetten al hun energie in om nog een punt te maken, maar het mag niet zo zijn. De wedstrijd eindigt met de stand: 2-1.

VV Helpman kan trots zijn op deze megaprestatie. Geen overwinning in punten maar wel in veerkracht en doorzettingsvermogen. Daarbij hebben de dames laten zien dat zij fantastisch kunnen voetballen en het publiek weten te boeien van begin tot eind.

20160727 China Meiden 14 20160727 China Meiden 10 20160727 China Meiden 13 20160727 China Meiden 12 20160727 China Meiden 11 2016-07-29 07.17.15 2016-07-29 07.18.14 2016-07-29 07.18.20 2016-07-29 07.18.27 2016-07-29 07.18.34 DSC02240 DSC02247