27 JAAR GELEDEN

De laatste weken na 26 April j.l. (op die dag werden we kampioen en waren daarmee de eerste kampioen van de provincie Groningen) wordt me herhaaldelijk gevraagd “hoe lang is het geleden dat het Helpman vlaggenschip kampioen is geworden”. ( Ja dat krijg je als je al wat langer mee loopt).

Het antwoord op de vraag is 27 jaar in het seizoen 1990/91. De meeste jongens van de huidige selectie waren nog niet geboren. Wel zijn “we” in de tussen liggende periode vijf keer gepromoveerd via nacompetitie na even zoveel degradaties. En zo’n nacompetitie heeft ook z’n charme altijd een spannende periode.

Het seizoen 1990/91 was toch al een bewogen seizoen want na 25 jaar Coendersborg werden we gedwongen te verhuizen naar de Esserberg, dit in verband met de nieuwe woonwijk “Klein Martijn”.

Via oude clubbladen en het jubileumboek van Hans Frijling beleef ik het seizoen opnieuw, de verrichtingen van het eerste elftal wordt tweewekelijks door wijlen Fok van Houten via de rubriek “De groene weiden” gevolgd.

Uiteraard is er ook aandacht voor de voortgang van de bouw van het nieuwe clubhuis via de foto-pagina’s in het clubblad. We speelden dat eerste jaar op de Esserberg op een noodveld daar het hoofdveld nog niet speelklaar was, een noodgebouw was ons tijdelijk clubhuis.

Op 8 december 1990 wordt ons nieuwe klubhuis officieel geopend door toenmalig wethouder Henk Pijlman en wordt door zowel jong en oud feestelijk in gebruik genomen.

Terug naar het voetbal , een tweede nederlaag en nu tegen Makkinga op 7 April 1991. Dit zorgde nog voor uitstel van het kampioenschap evenals een gelijk spel in en tegen Dokkum een week later.

Maar … twee weken later op 28 April tegen stadgenoot GRC werd met 3-0 gewonnen en zo waren “we” op de voorlaatste speelronde kampioen en dus net als nu promotie naar de tweede klasse. Het spreekt van zelf dat dit op de bekende Helpman wijze is gevierd. Leuk is dat van de toenmalige selectie nu na 27 jaar nog meerdere spelers zijn te bewonderen in het huidige Zondag vier.

Voor het huidige team is het ook na de 0-6 winst in Leeuwarden afgelopen Zondag een erezaak a.s. Zondag te winnen om zo dus als ongeslagen Kampioen de geschiedenis in te gaan.

 

Jan Klip.