​Soraya Niewzwaag heeft groot aandeel in eerste thuisoverwinning Helpman Vrouwen 1

GRONINGEN – Na de thuisnederlaag van vorige week tegen Nieuw Roden VR1, wilden de vrouwen van de v.v.Helpman zich thuis tegen Be Quick D. revancheren. Het werd uiteindelijk een 4-2 overwinning voor de Esserberg-bewoonsters. Soraya Niewzwaag was met drie voltreffers matchwinnaar voor Helpman. Zij scoorde maar liefst drie keer. Met zes punten staan de Helpmanvrouwen op een gedeelde tweede plaats in de 2e Klasse.

Topscorer Carmen de Mare kreeg voor deze wedstrijd rust voorgeschreven. Zij kampte met een spierblessure. Trainer Pesiwarissa waarschuwde vooraf zijn dames voor het combinatie- en fysieke spel van Be Quick Dokkum. Vanaf de eerste minuut zou het spel van Be Quick Dokkum ontregelt moeten worden door vroegtijdig de opbouw van de Dokkumers te verstoren. Met een ‘zwaar bemand’ middenveld moesten daar ook de duels gewonnen worden om enige grip op de wedstrijd te kunnen krijgen. De vrouwen werden dan ook in een 1-4-5-1 systeem het veld in gestuurd.

Al na 8 minuten opende Soraya Niewzwaag de score voor de blauw-witten. Na een blessurebehandeling kwam zij het veld weer in gelopen, liep richting het doel en prikte de genomen vrije trap achter de Be Quick-goalie, 1-0. Drie minuten later mocht Adinda Pieneman een doelpunt achter haar naam schrijven. Aline v.d. Berg bereidde de aanval aan de rechterkant voor. Pieneman was scherper dan haar directe tegenstandster en schoot de 2-0 binnen. Helpman had na deze fase duidelijk moeite met het natte speelveld. Dat leidde tot veelvuldig onnodig balverlies. Dit tot grote ongenoegen van trainer Pesiwarissa. Het spel oogde onrustig, voorin was men niet balvast en de bal werd onnodig naar voren geschoten. En of het nog niet erger kon, mocht Be Quick Dokkum vlak voor rust profiteren van een fout in de Helpmandefensie. Met een 2-1 ruststand gingen beide ploegen aan de thee.

Terwijl de Helpmanvrouwen een donderspeech verwachtten, bleef trainer Pesiwarissa kalm en gaf zijn ploeg mee om in de tweede helft meer te voetballen en de duels te ontwijken. Helpman probeerde in het tweede bedrijf ook te voetballen. In de 58e minuut werd Soraya Niewzwaag door Inge Moltmaker de diepte in gelanceerd. Soraya zag de keepster iets te ver voor het doel staan en schoot de bal over de keepster het doel in, 3-1. Helpman bleef in deze fase het betere van het spel hebben en domineerde zowaar de wedstrijd. In de 77e minuut gooide Soraya de wedstrijd definitief in het slot. Na een rush van 25 meter schoot zij de bal hard in de korte hoek, 4-1. Helpman kreeg nadien nog een tegentreffer te verwerken. Met een 4-2 overwinning kunnen de Helpmandames terugkijken op een zeer verdienstelijke overwinning.

De Helpmanvrouwen zijn hun rentree in de 2e Klasse goed begonnen. Met 6 punten staan zij op een gedeelde tweede plaats. Volgende week reist de ploeg af richting Assen waar Asser Boys VR1 de tegenstander zal zijn.​

Marco Pesiwarissa